Poškozená ekonomika i zvýšení amerických cel. Turecká lira zažila největší propad v historii

Turecká lira zažila v pátek největší jednodenní propad. Pokračuje tak v poklesu z posledních dní. Důvodem jsou obavy ze zhoršujících se vztahů Turecka se Spojenými státy i z měnové politiky tureckého vedení.

Ankara Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recep Tayyip Erdogan, nejvlivnější turecký lídr od dob Atatürka.

Recep Tayyip Erdogan, nejvlivnější turecký lídr od dob Atatürka. | Foto: Kayhan Ozer/Presidential Palace | Zdroj: Reuters

Kurz turecké liry vůči dolaru se od začátku týdne snížil už o čtvrtinu. Prezident Erdogan tvrdí, že se jedná o ekonomický útok ze zahraničí a vyzval Turky, aby za ušetřená eura a dolary hromadně nakupovali turecké liry.

Dva roky od nevydařeného puče v Turecku: Erdogan posílil, 50 000 lidí je za mřížemi

Číst článek

Trhy neuklidnil ani prezidentův zeť a ministr financí Berat Albayrak, který slíbil strukturální reformy a zdravý ekonomický růst. Konkrétní opatření, jak toho chce turecká vláda dosáhnout, ale nenabídl. Potvrdil naopak neochotu zvedat úrokové sazby.

I prezident Erdogan chce udržet levné úvěry a odmítá zvyšování sazeb, které by inflaci zbrzdily. Investoři se ale obávají přehřátí turecké ekonomiky.

Nervozitu na trzích pak zvýšil americký prezident Donald Trump, který ohlásil další zvýšení cel na dovoz turecké oceli a hliníku.

Vztahy mezi Ankarou a Washingtonem komplikují spory kolem zadrženého amerického pastora nebo situace v Sýrii. 

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme