Soška Českého lva má novou podobu. Autor se inspiroval Ladou a národními motivy

Filmové ceny Český lev mají novou sošku. Po skleněném kuželu, který rozdávala Česká filmová a televizní akademie vítězům poslední čtyři roky, se vrací podoba ocenění k figuře lva. O návrh se postaral designér Rony Plesl, který udělal oproti starému ocenění lví hřívu špičatější. Na podstavec přidal motiv hvězd, který doplní ve sklárně Rückl Crystal jména nejlepší filmařů za rok 2017.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění Český lev poslední roky takzvaného krále zvířat moc nepřípomínalo. Tradiční lev byl malý a ukrytý ve skleněném kuželu. Teď, u příležitosti pětadvacátého výročí této prestižní filmové ceny, se ale znovu objeví dobře známý tvar, který má ve svém znaku i Česká republika.

Návrat do Nižboru

Nová soška se vyrábí ve sklárně Rückl Crystal v Nižboru. „Tahle hala je úplně nová, je po rekonstrukci. Je tu postavený nový tavicí agregát s kontinuálním tavením na 24% olovnatý křišťál, to znamená, že bude daleko vyšší kvalita skloviny, bude naprosto čistá bez jakýchkoli vad,“ popisuje Radiožurnálu okolnosti výroby Simona Prokopová, která pokračuje po svém otci Jiřím Rücklovi v tradici rodinného sklářství.

Nejvíce nominací na Českého lva získaly filmy Bába z ledu a Po strništi bos

Číst článek

„Jsme velmi pyšní a nadšení z toho, že se Český lev vrátil do Rückl Crystalu. Jeho výroba v podstatě probíhá velmi podobně, jako toho předešlého. Dochází k ručnímu nalití do formy, k lisování té figurky a následnému dobrušování v brusičské dílně,“ říká Prokopová.

„Sem přijde prohlídnutý kvalitní výrobek sestavený ze dvou částí – z postavičky a vlastního lvíčka. Podstavec má na sobě vybroušené hvězdičky, takže tady se dobrušují hvězdičky a u lvíčka se projíždějí jednotlivé plošky, které na sobě má, aby byl krásně čisté, rovné a ostré. Když je lvíček hotový, dojde k lehkému oplachu v kyselině a následně slepení pod UV lampou speciálním lepidlem.“

Mrazení ze skleněné hřívy

„Celkově se bude vyrábět 40 sošek a z toho budou tři rezervní,“ říká režisér David Ondříček, který je členem Akademie a supervizorem letošního slavnostního udílení. „Já jsem přišel před třemi lety do prezidia České filmové a televizní akademie a mým obrovským přáním cílem bylo změnit sošku. Chtěl jsem, aby se podobala lvu jako zvířeti.“

Nová soška Českého lva | Foto: Anna Pleslová | Zdroj: Český lev

Autor nové sošky od prvního okamžiku věděl, že se vrátí k figuře lva. „Myslím, že máme krásné ceny, jedna z oblíbených je zrcátko. Když se dívám do té hřívy, tak se tam zračí lidský obličej, je tam spousta odlesků. Chtěl jsem, aby ten lev byl příjemný hapticky, když si masírujete tou hřívou ruku, tak vás mrazí,“ říká sochař Radiožurnálu.

V návrhu se promítají i české tradiční motivy. Podle Plesla je hravější: „První lev byl takový art-deco, já jsem opravdu chtěl lva českého, inspiroval jsem se Ladou a tradicí českého broušeného křišťálu, která je u značky Rückl fenomenální,“ dodává sochař.

Do rukou prvních oceněných se dostanou sošky 10. března, kdy Česká filmová a televizní akademie oznámí výsledky svého hlasování.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme