Ve věku 86 let zemřel známý swingový zpěvák Richard Adam

Hvězda české swingu poloviny 20. století, zpěvák Richard Adam, v sobotu zemřel ve věku 86 let. O jeho úmrtí informovala jeho dcera Zuzana Hainallová. Největší popularitě se zpěvák těšil v 50. a 60. letech minulého století a mezi jeho nejlepší hity patřily písničky Páni kluci, Cestář nebo Příliš mlád. Do povědomí se nejvíce zapsal hitem Tina Marie.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Swingový zpěvák Richard Adam

Swingový zpěvák Richard Adam | Zdroj: ČTK

Richard Adam byl populární i v zahraničí, zejména v bývalé NDR. Na kontě má přes 300 nahrávek, z nichž 250 bylo pro rozhlas a zbytek pro Supraphon.

Jeho neslavnější píseň nesla název Tina Marie. Na gramofonových deskách se jí jen v Sovětském svazu prodalo přes milion kusů.

Adam navštěvoval v letech 1946 až 1948 obchodní školu a po záskoku v orchestru Zdeňka Bartáka se věnoval zpěvu profesionálně. V roce 1950 byl angažován v tehdy nově založeném Orchestru Jaroslava Ježka a působil i s různými tanečními soubory v kavárnách a barech. Do širšího povědomí pronikal jako stálý host souboru Jaroslava Echtnera.

První sólovou nahrávku pořídil s orchestrem Jiřího Procházky, řadu písniček nazpíval s orchestrem Dalibora Brázdy. V roce 1957 vyhrál národní soutěž taneční písničky a později se stal stálým hostem Orchestru Karla Vlacha.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme