Halíkova kniha 'Chci, abys byl' získala v USA titul Kniha roku v oboru filozofie

Kniha Tomáše Halíka Chci, abys byl (I Want You To Be), věnovaná tématu lásky především z teologického pohledu, získala v sobotu na výročním zasedání Asociace amerických knihoven v Chicagu zlatou medaili a titul Kniha roku v oboru filozofie. Výsledky klání v desítkách kategorií organizátoři zveřejnili na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha / Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Halík

Tomáš Halík | Foto: Filip Jandourek

Titul Chci, abys byl vydalo v roce 2012 české Nakladatelství lidové noviny a loni v anglickém překladu nakladatelství University of Notre Dame Press. O jeho ocenění rozhodla porota složená ze čtenářů, knihovníků a knihkupců.

Podle jedné z recenzí dílo nabízí nové úhly pohledu na lásku k Bohu, na lásku k sobě samému i na lásku k bližním včetně nepřátel. „Tomáš Halík oživuje staré pochopení dřívějších církevních učenců, že víra by měla být vnímána spíše jako cesta než jako pevně dané obydlí. Jeho meditace o tom je plná svěžích pohledů, jež obnovují staré pravdy," ocenil knihu Charles Taylor, emeritní profesor kanadské McGillovy univerzity.

Český teolog, kněz a filozof Tomáš Halík je mimo jiné držitelem prestižní Templetonovy ceny označované jako duchovní Nobelova cena. Jeho práce byly přeloženy do 18 jazyků a získaly řadu ocenění. Je mezi nimi i cena za nejlepší teologickou knihu Evropy let 2009 a 2010 od Evropské společnosti pro katolickou teologii, již dostal soubor esejů Vzdáleným nablízku, který je věnován dialogu víry a ateismu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme