Třetí nejdražší obraz prodaný v Česku. Za Kokoschku zaplatí vítěz aukce 52 milionů

Obraz Oskara Kokoschky nazvaný Praha se ve čtvrtek vydražil za více než 52 milionů korun. Je to nejvyšší cena, za jakou bylo jeho dílo v Česku vydraženo. Dosavadní český aukční rekord významného malíře má obraz Žáby prodaný za 37,7 milionu korun. Obraz Praha pocházející z roku 1937 patří mezi šestnáct obrazů, které Kokoschka za svého pobytu v hlavním městě namaloval.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Oskara Kokoschky nazvaný Praha

Obraz Oskara Kokoschky nazvaný Praha | Zdroj: ČTK

Souboj o neobvyklý pohled na pražské panorama ve finále svedli po telefonu dva zájemci. Po klidné krátké bitvě zvítězil dražitel, který za obraz nabídl přesně 52 000 080 korun včetně aukční přirážky.

Rekordní Toyen. Její obraz Šero v pralese se vydražil za 30 milionů korun

Číst článek

Obraz Praha namalovaný na jaře 1937 je autorovým druhým nejrozměrnějším plátnem z cyklu pohledů na Prahu. Zachycuje pohled z ateliéru Oskara Kokoschky, který si od léta 1934 pronajímal v nejvyšším patře domu Bellevue na Smetanově nábřeží.

„Sám autor považoval tento pohled na Prahu za výjimečný svým širokým záběrem, ale také barevnou expresivitou. Můžeme vysledovat i proměnlivost rukopisu od hladké malby a klidnější stopy štětce na straně pravé, až k expresivnější poloze, které odpovídá i ostrá a sytá barevnost na levé straně," popsala Barbara Svojanovská z galerie Arthouse Hejtmánek, která ražbu pořádala.

Malíř Kokoschka byl jedním z nejvýznamnějších malířů 20. století. Do Prahy přijel v roce 1934, kdy odešel z Vídně před nacismem. Krátce po Mnichovské dohodě prchl před nacismem do Anglie.

Na přelomu let 1940 a 1941 pranýřoval strůjce mnichovské dohody, tedy i představitele Anglie, alegorickým obrazem Červené vejce s karikaturami Hitlera a Mussoliniho. Po válce se usadil ve Švýcarsku. Teprve roku 1975 přijal zpět rakouské státní občanství.

Obraz Oskara Kokoschky nazvaný Žáby | Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

V roce 1968 maloval Kokoschka obraz Žáby, jímž navázal na své ilustrace Aristofanova stejnojmenného dramatu. Žáby tupě zírající do tmy, zatímco za nimi nad západním obzorem ještě stojí slunce, se mu staly symbolem lidské hlouposti, neschopné odlišit lež od pravdy. Když se dověděl o okupaci Československa, připsal na zadní stranu obrazu: Praha, srpen 1968 - soumrak Evropy.

Právě obraz Žáby byl do čtvrtka nejdražším vydraženým Kokoschkovým dílem. Prodal se oni za 37,7 milionu korun i s aukční přirážkou.

Nejdráže prodané obrazy na aukcích v Česku
Pořadí Autor Název Cena v milionech korun
Rok prodeje
1. František Kupka Série C I. (Protihodnoty) 62 2016
2. František Kupka Tvar modré 57,4 2012
3. Oskar Kokoschka Praha 52,08 2017
4. Oskar Kokoschka Žáby 37,7 2016
5. Toyen Šero v pralese 36 2017

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme