Oprava hlavního pavilonu výstaviště Flora Olomouc finišuje, v pátek se poprvé otevře

Výstaviště Flora Olomouc dokončilo opravu hlavního pavilonu A. Trvala zhruba rok a stála 270 milionů korun. Opraveným pavilonem se lidé poprvé projdou v pátek při zahájení první letošní výstavy - Tourism expo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstaviště Flora Olomouc dokončilo opravu hlavního pavilonu A

Výstaviště Flora Olomouc dokončilo opravu hlavního pavilonu A | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Nově opravený pavilon A má přivítat první návštěvníky už tento pátek. Zatím tu ale plno dělníků dodělává eskalátory, zkouší výtahy, natírá, vrtá a šroubuje.

Až na poslední chvíli, aby se zbytečně nic nerozbilo, se bude dodělávat obložení a usazovat obrovské skleněné plotny.

„Tohle je místnost určená pro vzduchotechniku, jsou to plíce celého pavilonu,“ provází stavebním ruchem ředitel výstaviště Jiří Uhlíř od suterénu až po horní terasy. Strop se při rekonstrukci celý odhalil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravách hlavního pavilonu výstaviště informovala redaktorka Blanka Mazalová

„Konstrukce střechy zůstala původní, ale jen jako architektonické řešení. Záměrem architekta bylo, aby evokoval stromořadí – alej šesti stromů. Střecha tvoří jakési větvový. Proto byla celá skladba střechy odstraněna, aby se pěkně ukázala. Celý střešní plášť je zcela nový a situován až nad konstrukcí,“ popisuje ředitel.

Opraveným pavilonem A to ale na výstavišti nekončí. Stavební ruch tu bude pokračovat až do začátku dubna, kdy začne jarní etapa květinové výstavy Flora.

„V rámci dokončovacích prací dojde k uvedení do provozu rekonstruovaného pavilonu, dostavby a nástupních prostor před a za pavilonem. V rámci dalších etap dojde k dokončení nové komunikace, která je protažením ulice Zamenhofovou až na ulici Wolkerova. Na tuto ulici navazuje správní budova a dvojpodlažní restaurace. Posledním objektem bude parkoviště, které pojme kolem 120 aut,“ říká o dalších opravách Uhlíř.

Pavilon A vznikl v roce 1966 podle projektu architekta Petra Braunera. Padesátiletá stavba už podle Jiřího Uhlíře nutně potřebovala opravy:

Výstaviště Flora Olomouc dokončilo opravu hlavního pavilonu A | Foto: Blanka Mazalová

„Pavilon A je v podstatě základním výrobním prostředkem celého výstaviště. Jeho funkčnost je zásadní pro provoz, pořádání výstav, ale i dalších aktivit, které chceme následně dělat. Pavilon A je schválen jako multifunkční prostor, kde se dá kromě výstav pořádat kulturní akce, od konce února chystáme řadu plesů, jsou připraveny konference, různá setkání a podobně.“

Pavilonem A se po rekonstrukci můžete projít už tento pátek. Další stavby v těsné blízkosti ale budou hotové na začátku dubna s jarní etapou výstavy Flora. Olomoučané si je ale můžou projít už s malým předstihem - 5. března na dni otevřených dveří.

Výstaviště Flora Olomouc dokončilo opravu hlavního pavilonu A, poprvé se otevře 14. února 2014 | Foto: Blanka Mazalová

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme