Inaugurace egyptského prezidenta Sísího se setkala s chladnou reakcí Západu

Evropskou unii zastupují na dnešní inauguraci nového egyptského prezidenta Abd al-Fattáha Sísího jen velvyslanci členských zemí. Důvodem je znepokojení Západu kvůli porušování lidských práv a svobod v Egyptě po svržení bývalého prezidenta Muhammada Mursího právě Abd al-Fattáhem Sísím. Naopak arabské monarchie, Rusko a další země vyslaly své hlavy státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí odjíždí na slavnostní inauguraci. 8. 6. 2014

Nový egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí odjíždí na slavnostní inauguraci. 8. 6. 2014 | Zdroj: Reuters

„Při velikém Bohu přísahám, že budu upřímně střežit republikánský systém, respektovat ústavu a zákony a zcela sloužit zájmům lidu. Budu také dbát na nezávislost a celistvost naší vlasti," slíbil dnes Abd al-Fattáh Sísí před ústavním soudem.

Pro část Egypťanů je Sísí zachráncem země zmítané už tři roky politickou a ekonomickou nestabilitou.

Podobně vidí situaci i bohaté arabské monarchie, které se obávají arabského jara ve svých vlastních zemích.

Kritické hlasy v Egyptě i v zahraničí naopak označují Sísího zvolení za nástup nového autoritářského režimu.

„Současné krveprolití je vážnou ranou pro usmíření a pro naděje Egypťanů v demokratický vývoj,“ komentoval americký ministr zahraničí John Kerry loňský zásah proti islamistickým protestům. Výhrady Západu k současnému politickému kurzu v Egyptě trvají.

Podle samotného Sísího je naopak země na správné cestě. „Poprvé za tisíce let dlouhou historii Egypta si nově zvolený prezident podává ruku s prezidentem, kterému funkční období právě končí," řekl Sísí ve svém inauguračním projevu. Sám přitom odstupujícího Adlího Mansúra jmenoval loni v létě prozatímním prezidentem.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme