Nepřípustné, reagují FIFA a UEFA na nezvolení šéfa fotbalu. Do Česka posílají pracovní skupinu

Mezinárodní fotbalová federace FIFA chce zabránit remízovému výsledku voleb předsedy české Fotbalové asociace. Koncem měsíce proto vyšle do Česka pracovní skupinu, která by měla pomoci upravit stanovy asociace.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální sekretář Rudolf Řepka (uprostřed) a dva místopředsedové FAČR, Zdeněk Zlámal (vlevo) a napravo v pozadí Roman Berbr.

Generální sekretář Rudolf Řepka (uprostřed) a dva místopředsedové FAČR, Zdeněk Zlámal (vlevo) a napravo v pozadí Roman Berbr. | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Obdržel jsem avízo, že k nám vyjede pracovní skupina FIFA, která by měla být koncem měsíce v České republice. Měla by pracovat na našich stanovách. Nelíbí se jim dvoukomorový systém, který už poněkolikáté zablokoval volbu předsedy," řekl Radiožurnálu generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Zástupci světového i evropského fotbalu přijedou do Prahy 26. června. Vedení fotbalu reaguje na nevydařenou volbu českého předsedy ze začátku června, kdy se delegáti nedokázali ani ve třech kolech dohodnout na nástupci Miroslava Pelty, který byl v tu chvíli ve vazbě. V Čechách měl velkou podporu Martin Malík, na Moravě zase Petr Fousek.

Český fotbal zatím beze změn. FAČR nového předsedu nezvolila

Číst článek

„Už je to poněkolikáté. Paní Pasquierová (šéfka mezinárodních vztahů UEFA, pozn. red) nám říkala, že dvoukomorový systém je nesmysl. Několikrát se stalo to, že si nezvolíme předsedu, a teď se to stalo znova. To je pro FIFA a UEFA vyloženě nepřípustné, protože tak, jak jsou teď napsány stanovy, mohlo by to být dlouhodobější. Mohli bychom mít třeba pět valných hromad a předseda by nemusel být zvolen," přemýšlel sekretář FAČR po konferenci Transparency International o korupci ve fotbale.

Zatím je potřeba podpora v Čechách i na Moravě

Podle dosavadních stanov volí šéfa FAČR na valné hromadě česká i moravská část, obě mají jiný počet delegátů, ale ke zvolení je v prvních dvou kolech potřeba nadpoloviční většina v obou z nich, ve třetím kole je zvolen kandidát, který má nadpoloviční počet všech hlasů a ne méně než 35 procent v každé z komor.

„Zřejmě nám chtějí pomoci k úpravám stanov, aby k volbě došlo. Ať to bude jakýkoli předseda, ale aby byl zvolen," říká Řepka.

Co pracovní skupina FIFA navrhne, zatím není jasné. Prosté spojení obou komor na valné hromadě by přitom znamenalo výraznou většinu české části.

„Zatím nevím, s jakými vizemi přijedou. Jsou tvrdší i jednodušší verze, jako je řešení jenom třetího kola. Nejtvrdší řešení je zrušení dvou komor. Věřím, že dojdeme ke konsenzu," dodává Rudolf Řepka.

„UEFA i FIFA fungují na stejném principu jako spolky. My jsme účastníky jejich soutěží, takže jsou oprávněni vyloučit nás ze všech soutěží, na kterých participujeme," popisuje ředitel legislativně právního oddělení Jan Pauly, že je možné, že bez českých fotbalistů budou nejen velké turnaje, ale i kvalifikace na ně.

Hrozí vyloučení ze soutěží a turnajů?

Změna stanov podléhá rozhodnutí valné hromady a musela by být přijata nadpoloviční většinou. Pokud by FAČR návrhy nepřijala, mohly by přijít sankce.

„Nevíme, jaké budou požadavky a jak budou nastavená pravidla pro to je přijmout. Ale UEFA i FIFA fungují na stejném principu jako spolky. My jsme účastníky jejich soutěží, takže jsou oprávněni vyloučit nás ze všech soutěží, na kterých participujeme," popisuje ředitel legislativně právního oddělení Jan Pauly, že je možné, že bez českých fotbalistů budou nejen velké turnaje, ale i kvalifikace na ně.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme