‚Podle znalce je hodnota akcií nulová.‘ Ústí nad Labem prodá fotbalový klub za 1000 korun

Ústí nad Labem prodá druholigový fotbalový klub bílinskému podnikateli Jiřímu Horovi. Rozhodli o tom v pondělí zastupitelé. Klub je dlouhodobě ve ztrátě a hrozilo, že ani nedohraje sezonu. Kupec zaplatí za 750 akcií klubu tisíc korun, zároveň ale musí městu splatit 3,5 milionu korun, které klubu loni půjčilo, a vyrovnat jeho ztrátu. Na konci loňského roku dosáhla kumulovaná ztráta 11,7 milionu korun a překročila základní kapitál klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisé Ústí nad Labem se radují z gólu

Fotbalisé Ústí nad Labem se radují z gólu | Foto: 'Ondřej Bičiště / Mafra | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podle znaleckého posudku je hodnota akcií klubu nulová, řekla na jednání zastupitelstva náměstkyně primátora Věra Nechybová (Ústecké fórum občanů), která návrh na prodej do zastupitelstva předkládala. Žádnou jinou nabídku podle ní město nedostalo.

Mladí hráči, dobrá parta, rychlý fotbal. Ústecká ‚Arma‘ vede druhou ligu bez ztráty bodu

Číst článek

Materiál dostali zastupitelé na stůl, nebyl zveřejněn dopředu. Nabídku dostalo město 12. června a byla omezená jen do konce měsíce. Nezveřejnění záměru v pondělí kritizovali zastupitelé PRO! Ústí. Karolína Žákovská navrhla záměr schválit, materiál ale zveřejnit a svolat k němu mimořádné jednání zastupitelstva na příští týden. Návrh ale nezískal podporu.

Město Ústí nad Labem je od roku 2015 jediným vlastníkem druholigového fotbalového klubu. Ročně přispívá na jeho fungování čtyřmi miliony korun, přičemž celkový rozpočet klubu je kolem 15 až 18 milionů korun. Ve ztrátě je klub od roku 2006 a postupně se jen prohlubuje.

Loni se situace výrazně zhoršila poté, co klub přišel o několik významných sponzorů, které se nepodařilo nahradit. „Letos to pokračuje, nepodařilo se nám sehnat sponzora, ale akcionáře, který má zájem klub dofinancovat,“ řekl na jednání zastupitelstva člen představenstva klubu Václav Kožíšek.

Návrat reprezentantů. Ligový nováček jedná se Sivokem, Pudil míří do Boleslavi

Číst článek

Novým vlastníkem bude Hora, který situaci klubu podrobně zná, protože je jeho auditorem. Se svými kolegy je podle svých slov připraven zajistit financování klubu, čeká ale, že bude pokračovat i podpora od města. „Nabídku jsem předložil, protože jsem měl informace o stavu klubu a nebylo mi to lhostejné,“ řekl zastupitelům.

Hora původně předpokládal, že se na záchraně klubu bude podílet město tím, že odpustí dluh 3,5 milionu korun a tyto peníze budou použity na částečnou sanaci ztrát. Nakonec ale akceptoval požadavek města na vrácení půjčky.

„Fotbalový klub považuju za klub, který má velký potenciál, přestože hospodaří s poměrně skromným rozpočtem, dosahuje výborných sportovních výsledků. Myslím, že velmi dobře funguje mládež a má velký potenciál. Nedostatečné je financování,“ dodal Hora. Ústí nad Labem letos obsadilo v druhé lize páté místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme