Zemřel Zdeněk Kašper. Do Česka přivedl biatlon a prosadil do něj malorážky

Ve věku nedožitých 88 let v pondělí zemřel Zdeněk Kašper. Někdejší biatlonový funkcionář se zasloužil o rozšíření biatlonu v Československu, prosadil zavedení malorážek a byl také u vzniku ženského biatlonu.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Kašper (vpravo) získal před 12 lety cenu za celoživotní práci pro biatlon

Zdeněk Kašper (vpravo) získal před 12 lety cenu za celoživotní práci pro biatlon | Zdroj: biatlon.cz

O úmrtí Zdeňka Kašpera informoval web českého biatlonu. Za práci pro biatlon dostal v roce 2006 v Oberhofu ocenění Biathlon Award za celoživotní přínos. Český funkcionář dlouhá léta prosazoval do biatlonu zavedení malorážných zbraní a byl i u organizace prvních závodů na československém území.

Biatlonové MS v roce 2023 v Novém Městě nebude, vyhrál Oberhof

Číst článek

První závod organizoval 1. února 1970 v Jeseníkách. Měřil dvacet kilometrů a Kašper musel pro 27 závodníků postavit čtyři různé střelnice.

„Jenže terén v Jeseníkách není rovinatý, takže výškový rozdíl mezi závodníkem a terčem činil třeba i několik desítek metrů,“ nastínil v knize Biatlon – Cesta na vrchol, jak začínal biatlon v Československu.

V 60. a 70. letech Kašper zaváděl do biatlonu malorážky místo velkorážných zbraní, které byly pro sport velmi nepraktické. Zatímco v Československu se s malorážkami závodilo od roku 1967, mezinárodně nebezpečné velkorážné zbraně skončily až o devět let později.

„Byl jsem mezi členy tehdejší Mezinárodní unie moderního pětiboje a biatlonu UIPMB velmi neoblíbený. Vždy, když jsem na kongresech mířil k řečnickému pultíku, všichni věděli, o čem budu mluvit,“ vzpomínal po letech.

Český funkcionář měl podíl i na rozšíření kategorií, organizoval závody juniorů a později i žen, které do té doby v kombinaci běhu na lyžích a střelby nezávodily. „Málem mě holky ulíbaly, že jsem na ně myslel,“ smál se tomu ještě o třicet let později vzpomínce na první MS žen v roce 1984.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme