Bruselský pivní víkend je pro národ pivních milovníků obdobou Oktoberfestu

Stejně jako k Česku patří pivo neodmyslitelně také k Belgii. Belgičané vaří přes 1500 různých piv a jejich pivovarnictví se loni dostalo i na seznam kulturního dědictví UNESCO. Velkou část těchto piv můžete ochutnat v těchto dnech v centru Bruselu. Koná se tam totiž nejvýznamnější pivní festival v zemi, Belgický pivní víkend.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Pivní detail"

"Pivní detail" | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

Za řízných tónů dechové kapely vyrazil na bruselské Velké náměstí průvod historických pivovarských vozů. Některé jsou ještě tažené koňmi. Vzadu jsou potom automobiloví veteráni, kteří rozváželi pivo v dobách našich babiček a dědečků. Trochu to připomíná slavný mnichovský Oktoberfest, který každý rok začíná podobně.

„Oktoberfest je velký festival, kde se pije spoustu piva. Tady je to mnohem více o setkávání lidí, kteří o pivu něco vědí a mluví o něm. Na Oktoberfestu se mluví o všem možném, jen ne o pivu. A to je ten zásadní rozdíl,“ říká Roland de Wolf, který Belgický pivní víkend navštěvuje každoročně.

Češi vaří 550 druhů piva, nabízejí sýrové i s příchutí kočky

Číst článek

I když je tato přehlídka v porovnání s mnichovským pivním svátkem výrazně menší a mladší, také ona si potrpí na historické tradice. Potkat tu můžete třeba sládky v dlouhých bílých zástěrách a vestách, vyzdobených odznaky a medailemi pivovarnických svazů. V takovém úboru stojí u výčepu i Michel Torisaen.

 „Tady na krku mám znak našeho bratrstva piva faro. Jsem jeho velmistrem. Je na něm pivovarská lopata, sud, korbel a samozřejmě meč velmistra.“

Faro je jedna z belgických pivních specialit. Spontánně kvašené pivo dokvášené cukrem. V pěti desítkách bílých stanů uprostřed zaplněného Velkého náměstí je možné ochutnat také nepřeberné množství dalších piv bez uměle přidávaných kvasnic, jako jsou lambiky a geuzy. Nechybí tu silná klášterní trapistická piva ani ovocné speciály.

Ve výrobě piva jsou Češi sedmí v Evropě. Loni vzrostl export téměř o 5 procent

Číst článek

Přehlídku své produkce sem přivezl i rodinný pivovar Martens. Jeho piva tu čepuje Patricia. „My jsme letos přivezli deset druhů a všechny tu mohou návštěvníci ochutnat.“

Ukázat svůj produkt a přiučit se u konkurence

O několik stánků vedle nabízí jiný pivovar klasické světlé nebo pšeničné. Jejich tripel, tedy silné světlé pivo, které se čepuje do sklenice na vysoké noze se seříznutým hrdlem, má nádherně chmelovou a současně ovocnou, jemně kořeněnou chuť a vůbec nepůsobí silně.„Jezdíme sem každý rok. Je to prestižní akce, které se účastní nejlepší belgické pivovary. Chceme tady ukázat, s jakou láskou děláme naše piva,“ líčí za barem nadšeně mladík Louis.

Jiní pak do Bruselu přijíždějí okouknout a ochutnat, co vaří konkurence. Jako třeba dvojice staříků v reklamních napoleonských kloboucích. Francois i jeho parťák provozují malé domácí pivovary. „Snažím se tu trochu přiučit, hlavně co se týče chuti a barvy piva. Já sám vařím převážně suchá a hořká piva.“

A na Belgickém pivním víkendu je z čeho vybírat. Celkem jsou letos v nabídce více čtyři stovky piv.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme