Světoznámá značka švýcarských armádních nožů Wenger končí

Slavné kapesní armádní nože červené barvy s logem bílého kříže značky Wenger, které asi zná většina z nás, se už nebudou nadále vyrábět. Švýcarská firma po dlouhých letech ekonomických potíží končí. Značka se bude objevovat už jenom na některých vybraných produktech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2. místo - nůž

2. místo - nůž | Foto: Jaroslav Petříček

Pád proslulé švýcarské značky, která vznikla v roce 1893, zavinila hlavně několik let klesající poptávka po kapesních nožích, a to nejenom u veřejnosti, ale i armády. Výrobci Wenger a Victorinox společně zásobovaly švýcarskou armádu přibližně 50 tisíci noži ročně.

Výrazný propad prodejů firma Wenger zaznamenala před deseti lety, kdy se švýcarská armáda rozhodla citelně snížit objednávky. O dva roky dříve ale poptávku srazila ještě jedna událost - 11. září 2001. Kvůli novým bezpečnostním pravidlům nemohla firma nadále prodávat nože v některých obchodech na letištích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pádu značky Wenger mluvil Jan Beneš

Na švýcarském trhu má společnost svého odvěkého, o rok mladšího rivala, a tím je rodinný podnik Victorinox. Obě firmy dodávaly nože pro armádu, jenže Victorinox se lépe vypořádala s poklesem zahraniční poptávky a byla natolik mocná, že konkurenční a slábnoucí značku Wenger koupila.

Značce Victoronox mimo jiné pomohlo to, že vedle nožů prodává také luxusní hodinky. Zaměřuje se i na příbory a podle svého vyjádření je jejich největším evropským výrobcem.

Victorinox chce vyrábět nůž jenom pod jednou značkou. Dva velmi podobné typy produktů nemají podle vyjádření firmy šanci uspět na trhu. Značka Wenger ale ze světa úplně nezmizí, měla by se objevovat na jiných vybraných produktech, které vyrábí Victorinox.

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme