Jižní Osetie se vyslovila pro nezávislost

Jižní Osetie, mezinárodně neuznaná zakavkazská republika, se v referendu opět vyslovila pro nezávislost. Malý region, který i přes krvavý konflikt v devadesátých letech považuje Gruzie za své území, totiž usiluje o připojení k Rusku. Moskva navíc velmi silně Jihoosetince podporuje. Dnešní referendum tak může ještě více vyostřit už tak dost napjaté rusko-gruzínské vztahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum v Jižní Osetii

Referendum v Jižní Osetii | Foto: AFP

Referendum a prezidentské volby v Jižní Osetii dnes lidé pojali jako národní svátek. A většina z nich se rozhodla pro nezávislost. "Samozřejmě, že jsem hlasoval za nezávislost Jižní Osetie. Samostatně anebo společně s Ruskem se nám bude žít mnohem lépe," tvrdí sedmdesátiletý Ivan Canakojev.

V malinké republice je ruský vliv cítit velmi silně. Devadesát procent obyvatel má ruský pas, na konflikt dohlíží ruští mírotvorci. Mezinárodní společenství už dopředu oznámilo, že výsledek referenda respektovat nebude, stejně jako gruzínský prezident Michail Saakašvili.

"Gruzie nemá jiný plán pro Jižní Osetii než širokou autonomii. V žádném případě ale nepřipustíme úplnou nezávislost," vzkázal Saakašvili. Referendum tak nepřinese žádné změny, stejně jako obdobné hlasování v roce 1992.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme