Francouzská komedie Ibiza zve na neškodnou rodinnou dovolenou

Z filmu Ibiza | Zdroj: Bohemia Motion Pictures

Christian Clavier se musí předvést před dospívajícími dětmi své nové přítelkyně. Prázdninový pobyt na ostrově přežívajícím v jedné kontinuální pařbě mu to nijak neulehčí.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Ibiza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šedesátiletý osteopat Philippe (Christian Clavier) má představu o ideálně strávené dovolené jasnou. Jede za svými rodiči na venkov, kde k největšímu vzrušení dochází při partii stolních her.

Minimalistické komedii Bez věcí nad věcí by prospělo ještě se několika věcí zbavit

Číst článek

Tento rok se ale musí kousnout a dát rodičům vale. Začal totiž chodit s Carole (Mathilde Seignerová), mladší rozvedenou matkou náctiletého Juliena (Leopold Buchsbaum) a Manon (Pili Groyneová), na něž se konzervativní léčitel snaží udělat dojem volnomyšlenkářského dobrodruha, který se nestaví negativně k žádné životní výzvě.

Proto také navrhne, že když problematický Julien udělá maturitu, může rozhodnout, kam všichni čtyři pojedou na letní prázdniny. Motivace zabere, a tak se rodina vydá na Ibizu, ostrovní zastoupení ne úplně všech, ale dobré většiny věcí, které Philippe na tomto světě nesnese.

Od hotelového bazénu duní taneční hudba, na ulici se mu někdo neustále snaží prodat drogy a jeho přítelkyni balí kamarád z mládí Frankie (Joey Starr), který nyní shodou okolností dělá dýdžeje v místním vyhlášeném klubu. Philippe by si ze všeho nejraději přečetl deník Le Figaro a šel brzo spát. Jeho hlavním cílem už proto není získat si náklonnost Caroliných dětí, ale vůbec společnou dovolenou přežít.

Z filmu Ibiza | Zdroj: Bohemia Motion Pictures

Francouzský snímek Ibiza z dílny studia Gaumont si není radno plést s romantickou komedií stejného jména, kterou v polovině loňského roku vypustila streamovací služba Netflix.

Tam trojice Američanek (Gillian Jacobsová, Phoebe Robinsonová, Vanessa Bayerová) vyráží na středomořský ostrov, aby nalezla vlastní svobodu a mimo jiné třeba i zažila milostné pletky s pohledným a striktně monogamním dýdžejem (Richard Madden v jedné ze svých nejneočekávanějších rolích).

Ibiza

komedie
Francie, 2019, 86 min
Režie: Arnaud Lemort
Scénář:
Hrají: Christian Clavier, Mathilde Seigner, Pili Groyne, Joey Starr, Leopold Buchsbaum

Hodnocení: 40 %

Zatímco upjatý šedesátník funguje pro komediální efekt trochu spolehlivěji než upjatá třicátnice, oba filmy ve výsledku ukazují totéž. Ibiza se v jejich podání stává geografickým i spirituálním místem, kde se prostřednictvím tanečních drog a davové atmosféry bourají zábrany a dochází k šíleným událostem, jaké nudný každodenní život nenabízí.

Setkávají se v nich podobné typy postav, hraje i stejný mix techna a obehraných populárních hitů. Už jen proto, že francouzský snímek představuje mužskou perspektivu, tak ale dostane větší prostor poměřování spoře oděných ženských zadků a předků. 

Sám český distributor řadí Ibizu po francouzsku ke komediím v duchu zpackaných prázdnin, které v různých variacích vídáme v americké produkci skoro pravidelně. Filmu Arnauda Lemorta se však daří posunout tu dávku stereotypů a známých zápletek natolik, že příběh jedné absurdní rodinné dovolené působí neškodně a vlastně i docela zábavně.

Tedy alespoň do chvíle, kdy přijdou na řadu rozprašovače s exkrementy. Ty si snímek naštěstí nechává skoro až na samotné finále.

Snímek Ibiza měl v českých kinech premiéru 25. července.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme