Zážitek z předního sedadla. Snímek Le Mans '66 přenáší na diváky nadšení z rychlé jízdy

Matt Damon a Christian Bale ve filmu Le Mans '66 | Zdroj: Cinemart

Matt Damon a Christian Bale hrají skutečné automobilové jezdce ve filmovém zpracování jednoho z nejnáročnějších závodů světa. Le Mans '66 má všechny potřebné ingredience k tomu, aby nadchl i ty, kteří normálně nepatří k fanouškům tohoto sportu.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Le Mans (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

24hodinový automobilový závod v Le Mans je nesmírně krutý. Během mnoha a mnoha kol na okruhu de la Sarthe, která musí řidiči se svými vozy za den zdolat, se testuje nejen výdrž a kvalita stroje, ale i lidské síly v něm. „Jste unavení. Je tma. Ze všech stran na vás vyjíždí auta. Kolem chodí lidé a crčí z nich krev,“ shrne psychologickou namáhavost francouzského podniku postava Christiana Balea.

Tolik věcí se může pokazit, že je pro někoho, jako jsem já, až s podivem, že se do toho lidé pouští dobrovolně. Skoro stoletá historie závodu pamatuje všechny hrdinské i tragické konce. Hromadné bouračky, srážky s diváky i exploze vozidel, ze kterých jejich jezdci už nestačili včas uniknout.  

Osobní tragédie Carrolla Shelbyho (Matt Damon) byla trochu jiná. Závod v Le Mans v roce 1959 vyhrál. A nejspíš by se o vítězný návrat pokoušel v následujících letech, ale zdravotní problémy mu to překazily.

Xavier Dolan ve filmu Matthias a Maxime vypráví s vítanou upřímností o blízkosti mezi přáteli i milenci

Číst článek

Zášť vůči automobilce Ferrari a jejich prakticky neporazitelným závodním strojům (do kterých ho v minulosti odmítli usadit) mu nicméně zůstala. Proto po letech působení ve výrobě a prodeji aut kývl na nabídku Ford Motors, aby pro ně navrhl a sestrojil vůz, který nejenže zvládne ujet 24 hodin Le Mans, ale také porazit italské šampiony.

Carroll si k tomu přizve svého kamaráda, profesionálního závodníka Kena Milese (Christian Bale), o kterém sám prohlašuje, že je „potížista, ale eso“. Ve Fordu si tím rozhodnutím moc přátel nenadělá. Americká firma totiž chce mezi veřejností zlepšit svou image. A horkokrevný Brit, který denně vypije svou váhu v čaji a často řeší problémy kladivem, není zrovna ten nejreprezentativnější člověk.

Původní název filmu Ford v Ferrari možná odkazuje na souboj dvou společností, ale opravdu jde v příběhu o osobní tahanice mužů ve slunečních brýlích z korporátu s muži ve slunečních brýlích, kteří žijí pro ten pocit, kdy přes řinčení motoru není slyšet okolní svět. 

Opakující se monolog o tom, jak při sedmi tisících otáčkách za minutu všechno mizí a vozidlo se dostává do stavu beztíže, prozradí vše, co by divák mohl chtít vědět o nepochopitelné závislosti jezdců na tomto sportu. 

Christian Bale ve filmu Le Mans '66 | Zdroj: Cinemart

Režisér James Mangold dobře chápe, kde je srdce i konflikt jeho snímku. Zdůrazňuje proto motiv přátelství dvou zapálených nadšenců i jejich sdílenou frustraci, když se snaží dojít výsledků navzdory často kontraproduktivním tlakům ze strany „kravaťáků“, kteří jejich práci financují.

Bere nás s Kenem na trať, dává nám ochutnat tu sílu, co zažívá, zatímco se okolní svět smršťuje do plynulého, hlasitého tahu stroje a vrzání kol po závodní trati. A staví nás také na stranu Carrolla, když v trochu dětinské zlomyslnosti krade Italům stopky.

Mangold, který naposledy k milému překvapení diváků proměnil finální část filmové série o komiksovém Wolverinovi v komplexní charakterovou studii, jde tentokrát přece jenom více po jistotě. Plynule střídá drama s komediálními chvílemi, při nichž mění záběry do kabiny vozu na epizody Top Gearu.

Těm se totiž asi nejvíc podobá upřímná reakce, kterou natáčením v reálně uhánějícím vozidle (pochopitelně ovládaném profesionálním řidičem) dostane ze svých herců. Vytváří tak poctivou sportovní podívanou, která potěší široké publikum a jejíž delší stopáž se projeví pouze tlakem na sedací svalstvo nebo močový měchýř.

Le Mans '66

životopisné sportovní drama
USA, 2019, 152 min
Režie: James Mangold
Scénář: , ,
Hrají: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfeová, Tracy Letts, Josh Lucas, Noah Jupe

Hodnocení: 70 %

Volba ústřední herecké dvojice přispěje k tomu, že Le Mans '66 zvládne i patos. Bale se přitom po dlouhé době konečně předvede s britským přízvukem, uzpůsobeným pro americké publikum do lehké karikatury. Damon, představující toho charakterově vstřícnějšího z dvojice, se rozhodne určitou hloubku svého jednání skrýt za ustavičné žvýkání. 

Caitriona Balfeová se sympaticky popasovává s nezáviděníhodnou rolí ustarané Kenovy manželky Mollie, která stráví celý snímek usměrňováním hlavního hrdiny, vysvětluje nahlas jeho motivaci a v hrdinových vrcholně dramatických scénách upíná oči k televizní obrazovce a beze slova si tiskne ruce.

Musím ale zvlášť vyzdvihnout jednu její scénu, protože podle mě dokonale vystihuje Le Mans ’66. Je to ta, kde si Carroll s Kenem rozhodnou vyřídit spory tím, že se trochu na trávě pocuchají. Místo toho, aby zasáhla, si Mollie vynese před dům rozkládací židli, z níž oba muže pobaveně sleduje. Přesně tak jsem se cítila jako divák: dvě a půl hodiny jsem bez jakékoli potřeby cokoli namítat přihlížela tomu, jak se kluci perou. A náramně se u toho bavila.

Snímek Le Mans '66 měl v českých kinech premiéru 14. listopadu.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme