Rozvodová lovestory. Baumbachova tragikomická Manželská historie je jeden z nejsilnějších filmů roku

Scarlett Johanssonová, Azhy Robertson a Adam Driver ve snímku Manželská historie | Zdroj: Netflix

Před 14 lety tragikomedie Oliheň a velryba vyzdvihla režiséra a scenáristu Noaha Baumbacha mezi americkou tvůrčí elitu. Snímek inspirovaný rozvodem filmařových rodičů nyní následuje další velmi osobní příběh, za který dostává nejspíš nejlepší kritické reakce své kariéry. Vychází z rozpadu jeho vlastního manželství.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Soudní síň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manželská historie začíná výčtem povahových rysů a specifických detailů, kvůli kterým se jeho hlavní postavy Nicole (Scarlett Johanssonová) a Charlie (Adam Driver) milují. On si užívá otcovství, brečí při sledování filmů, umí se dobře oblékat a dobře snáší všechny její nálady. Ona má nakažlivý smích, dává skvělé dárky, stříhá celé rodině vlasy a ví přesně, kdy na něj zatlačit a kdy ho nechat být.

Jsou to přesně takové rozkošné maličkosti i naprosto iritující zlozvyky, které na sobě navzájem objeví partneři v dlouhém, intimním vztahu. Za těch sedm minut úvodu, při němž se prvně rozezní něžný hudební doprovod Randyho Newmana, stihne Baumbach zachytit dost, abychom pochopili upřímnost vztahu mezi Nicole a Charliem a sami se jim ocitli blíž.

Staroušci v tělech svalovců. The Rock a spol. se v Dalším levelu pokoušejí opět vyzrát na Jumanji

Číst článek

Teď jsou to naši přátelé, stíny našich rodičů, obrazy našich známých i ozvěny nás samotných. Jsou to lidé z masa a kostí, se svými přednostmi i neduhy, díky kterým i navzdory nimž je máme rádi. Což pomáhá, abychom si ve zbytku vyprávění nevybírali stranu a nehledali, kdo je v představovaném konfliktu oběť a kdo viník. I když k tomu nastalé situace mohou svádět.

Nicole a Charlie se rozvádějí. A ta úvodní sekvence, která zněla jako vyznání lásky, náhle dostává hořkou příchuť. To ale neznamená, že by nebyla pravdivá. Lidé se nemění ze dne na den, vztahy nejdou jen tak zapomenout. I kvůli malému synovi Henrymu (Azhy Robertson) se pár rozhodne ukončit své manželství co nejpoklidněji, nejrozumněji a v co největší přátelské atmosféře, jak to půjde.

Ukáže se, že když do toho zapojíte právníky, můžete podobné nápady vyhodit oknem. Pro ně je rozvod, ať už k němu přistupují s jakkoli velkou dávkou lidskosti, především byznysem.

Příchodem trojice právníků (úderné a žensky vychytralé Laury Dernové, otcovského Alana Aldy a Raye Liotty, prototypu obhájce, který si při cestě za vítězstvím nebojí ušpinit ruce) ztrácí Nicole a Charlie hlas ve svém vlastním příběhu. Jako by se jich náhle celý ten hnusný, zdlouhavý proces ani netýkal a probíhal bez jejich účasti.

Dlouholetý partnerský vztah se od té chvíle odráží v pokřiveném zrcadle. Každá křivda a výčitka, se kterou se svěřili svým právním zástupcům, nabývá před soudem obřích rozměrů. Každá může být právě tím důvodem, proč by měl Henryho dostat do péče jeden z nich. 

Scarlett Johanssonová a Adam Driver ve snímku Manželská historie | Zdroj: Netflix

Manželská historie je trpce upřímným příběhem o soupeřících stranách. Západu proti východu, herečky proti režisérovi, muže proti ženě. Promlouvá s cyničností, ale nikdy ne úplnou zatrpklostí o dynamice vztahů mezi partnery i rodinnými příslušníky. Nezapomenutelný je třeba monolog Laury Dernové, v němž vykládá o konceptu dobrého otce, který byl vymyšlen pouze 30 let zpátky.

Současně je to ale také film o naději a nových začátcích. Nicole a Charlie se totiž během něj snaží nalézt svou osobní identitu mimo společný život. A zatímco jeden bez všeřídících tendencí toho druhého ožívá, druhý v osamění upadá do deprese. Odrážejí to i prostory, ve kterých se nacházejí. Pro jednoho to jsou prosvětlené pokoje plné barev a dekorací, pro druhého chladné místnosti zbavené charakteru a přívětivosti.

Konečně je to i lovestory, jak neustále připomíná Newmanův soundtrack, akorát trochu netradičně nahlížená pozpátku, z hlediska rozvodu.   

Manželská historie

tragikomedie
USA, 2019, 136 min
Režie: Noah Baumbach
Scénář:
Hrají: Scarlett Johanssonová, Adam Driver, Laura Dernová, Alan Alda, Ray Liotta, Julie Hagertyová, Merritt Weverová, Mark O'Brien

Hodnocení: 85 %

Krása Manželské historie spočívá v tom, že zatímco Baumbach odhaluje hluboké části sebe samotného, daří se mu odemknout také něco v divácích. Protože v rámci dvou specifických lidských prožitků vyjadřuje univerzální emoce, do kterých se hravě vcítí každý, kdo byl někdy ve vztahu.

Dělá to s důvtipem, citem a nezměrnou zásobou gagů, které vyrovnávají i ty nejdojemnější okamžiky filmu – a někdy dokonce samy mění náladu celých scén, které tak působí skoro až jako útržky z grotesek. Vynikající ansámbl herců tuhle všestrannou polohu umně zvládá.

Jsou to právě chvíle, v nichž se humor míchá s palčivým zármutkem, kde dostávají největší prostor excelovat. Ať už je to závěrečná hádka mezi Adamem Driverem a Scarlett Johanssonovou, rodinné secvičování předávky rozvodových papírů (kde se k herecké přehlídce připojují Julie Hagertyová a Merritt Weverová) nebo geniální fyzická komedie se zavíracím nožíkem, která končí v kaluži krve na kuchyňské podlaze.

Snímek Manželská historie je k vidění na streamovací službě Netflix od 6. prosince. Recenze vznikla na základě projekce na filmovém festivalu v Londýně.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme