Zachránit budoucnost lidstva musí v novém Terminátorovi ženy. Schwarzenegger prodává závěsy

Linda Hamiltonová ve filmu Terminátor: Temný osud | Zdroj: Cinemart

Jak slíbil, tak udělal. Arnold Schwarzenegger se vrátil, v novém Terminátorovi s podtitulem Temný osud ale hraje druhé housle rozzuřené Lindě Hamiltonové, jejíž Sarah Connorová stála před 35 lety u zrodu série – a zabijáčtí humanoidi jí očividně nikdy nedají pokoj.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Mexiko / Texas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Ti zm*di jsou nepoučitelní,“ prohlásí bodře Sarah Connorová (Linda Hamiltonová).

Klíčová postava filmové série o (zjevně nezvratném) boji lidí se zabijáckými roboty z blízké budoucnosti si už zažila své. Když se proto v novém pokračování dozví, jakému nepříteli musí tentokrát čelit, nelze než chápat její frustraci.

Temný osud - celkově už šestá část ságy Terminátor, která má podle tvůrců z hlediska děje navazovat na Terminátor 2: Den zúčtování - nachází Sarah jako zatrpklou, zlomenou ženu. Podařilo se jí sice odvrátit den zúčtování, ale svého syna Johna stejně nezachránila. V roce 1997 ho zastřelil jeden z modelů T-800 (Arnold Schwarzenegger), vyslaný do minulosti uvědomělým počítačovým systémem Skynet.

Filmová Poslední aristokratka čeká na smích. Zařídí ale, aby se vám smát nechtělo

Číst článek

Podle svých slov od té doby zasvětila život ničení zbylých terminátorů a pití alkoholu. V tom prvním má naštěstí spojence. Někdo jí totiž pravidelně posílá zprávu s místy, kde se stroje s lidskou podobou objeví příště. Nezapomene přitom k tomu připsat: „Pro Johna.“

Díky jedné takové zprávě se jí podaří zachránit Daniellu (Natalia Reyesová) a Grace (Mackenzie Davisová), které společně prchají před smrtícím modelem Rev-9 (Gabriel Luna). Grace je technologicky vylepšený supervoják z budoucnosti a její misí je zachránit zdánlivě ničím nevýznamnou pracovnici v továrně na automobily. Sarah si proto usmyslí, že Dani musí čekat stejný osud jako kdysi ji. Že porodí syna, který povede odboj v tom novém světě. A tak se jí rozhodne pomoct.

Že jsou lidé nepoučitelní a tím pádem odsouzení k záhubě (což zahrnuje natáčení dalších a dalších dílů nejen této filmové série), dojde Sarah poté, co Grace přizná, že v její realitě nikdy neexistoval Skynet. Byl to Legion, který se obrátil proti svým tvůrcům a zdecimoval během několika málo let většinu populace Země.

A jsou to také oni, kdo do Mexika poslal hispánského Rev-9, který výraz bez emocí zvládá na jedničku, ale žádný nový Schwarzenegger to není. Už jen proto, že se při masakrování svých obětí a náhodných kolemjdoucích nikdy nezastaví, aby utrousil nějakou hlášku.

Hláškování a obecné drsňáctví tak spočívá na trojici žen – polorobotovi se zrazujícím metabolismem, maličké Mexičance a válečnici, kterou podle vlastních slov hledají ve všech 50 státech USA a které byla věnovaná i epizoda pořadu Policie pátrá.

Lindě Hamiltonové také připadne vůbec nejlepší nástup na scénu – ledově klidný výstup z auta, následovaný nemilosrdnou střelbou z těžkotonážních zbraní po nesmrtelném terminátorovi – nebo ta čest pronést známou větu, kterou už nejde říct jinak než s tvrďáckým rakouským přízvukem: „Vrátím se.“ („I’ll be back.“)

Terminátor: Temný osud

akční sci-fi
USA, 2019, 129 min
Režie: Tim Miller
Scénář: , , ,
Hrají: Linda Hamiltonová, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davisová, Gabriel Luna, Natalia Reyesová

Hodnocení: 55 %

Většina fyzické akce i přesto zůstává na Mackenzie Davisové. Čímž se nemyslí pouze rány a kopance (ačkoli jich rozdá dost), ale i herectví po většinu filmu, kdy jí dělá společnost jen v amerických produkcí v podstatě nováček Natalie Reyesová, které se víceméně daří nebýt jen nevýraznou, bezbrannou osobou k záchraně.

Tým scenáristů, mezi které patří i přemluvený James Cameron, jasně ukazuje, čí byl od samého začátku ten zamotaný, kvůli skokům v čase a změnám v chodu dějin v podstatě nepřehledný příběh. Nezapomíná ale ani na diváckého oblíbence Schwarzeneggera. Ve snímku se objeví až v druhé polovině v poněkud překvapivé roli. Jeho T-800 pod jménem Carl prodává závěsy. Uvědomil si totiž, že jako stroj je perfektně vybavený k soužití s lidmi. „Jsem hrozně vtipný,“ vykládá s naprosto prázdným výrazem.

V režii Tima Millera, který stojí za prvním Deadpoolem, by Temný osud možná obstál na samotné hře s nostalgií, návratem Sarah Connorové a opakování památných replik. Sám o sobě jako akční sci-fi s komediálním nádechem a dějovou variací na zápletku z roku 1984 ale vychází docela uspokojivě.

Jeho akční scény se odehrávají skoro výhradně ve zrychlovačkách a zpomalovačkách a spoléhají na počítačové triky, které nepůsobí vždy úplně přesvědčivě. Tvůrci mezi ně však celkem uspokojivě vkládají motiv hledání životního smyslu a účelu po smrti blízké osoby. Což působí jako přirozený vývoj, a ne pouze jako umělé natahování dříve vyřešené linky. 

V tomto ohledu je to jasný bod pro Schwarzeneggera v jeho přátelském špičkování se Sylvesterem Stallonem. Nový Terminátor totiž na rozdíl od Rambo: Poslední krev nepůsobí jako směšná sebeparodie ždímající do sucha poslední zbytky dávné slávy, ale soběstačný snímek, který se ctí do svého příběhu zapracovává i hranici mezi USA a Mexikem.

Snímek Terminátor: Temný osud měl premiéru 31. října.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme