Za pokus o vyvezení orchidejí vysoká pokuta

Dva Češi Čestmír Číhalík a Jindřich Šmiták zaplatili každý za pokus o vyvezení orchidejí pokutu 7 500 novozélandských dolarů, což je více než 130 000 korun. Děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík a bývalý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták čelili obvinění z pokusu o nezákonný vývoz orchidejí. Hrozil jim trest 3 let vězení a pokuta 50 000 novozélandských dolarů. Číhalík a Šmiták zaplatili pokutu na místě a dostali zpět své doklady. Budou se snažit o co nejrychlejší návrat domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Č. Čihalík a J. Šmiták

Č. Čihalík a J. Šmiták | Foto: Robert Mikoláš

Dva čeští pašeráci orchidejí zaplatili na Novém Zélandu pokutu přes 260 tisíc korun. Kromě pokuty budou muset uhradit také 1130 dolarů, asi 20 000 korun, jako náklady obžaloby a soudní poplatky. Čestmír Číhalík a Jindřich Šmiták čelili obvinění z pokusu o nezákonný vývoz orchidejí. Jak Radiožurnálu potvrdil český konzul v Sydney Karel Šrol, hrozily jim až 3 roky vězení a pokuta 50 tisíc novozélandských dolarů, přičemž bylo možné tresty kombinovat. "V závěru jednání sdělila soudkyně, že považuje cestu dvou Čechů za vědeckou expedici a nikoliv za cestu pro získání novozélandských rostlin za účelem jejich zpeněžení, a proto rozhodla o udělení pokuty ve výši 7500 novozélandských dolarů."

Pokutu zaplatili oba Češi přímo na místě a dostali zpět své cestovní doklady. "Rodina nám sem poslala peníze na jméno jednoho člověka, který ty peníze na své konto přijal a ze svého konta je u soudu zaplatil, vysvětluje Čestmír Číhalík, kde sehnali peníze. V této chvíli probíhá jednání o jejich co nejrychlejším návratu do České republiky.

Oba Čechy zatkla 18. ledna na letišti v Aucklandu zvláštní policejní skupina specializovaná na problematiku pašování vzácné zvěře a rostlin, když se chystali odcestovat z Nového Zélandu. Číhalík měl mít ve svých zavazadlech 40 kusů rostlin včetně 15 orchidejí. Všechny rostliny byly pod ochranou. U Šmitáka bylo nalezeno 18 druhů orchidejí, mezi nimi 43 celých rostlin. Čihalík se už dříve přiznal, že měl ve svém herbáři 200 rostlin, které lze sbírat i vyvážet, a že na 15 z nich je třeba povolení.

Markéta Kaclová, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme