Teroristé udeřili v Madridu

Už 173 mrtvých a stovky zraněných - taková je dosavadní bilance série krvavých atentátů na madridských nádražích Atocha, Santa Eugenia a El Pozo v samotném středu města. Ve vlacích na těchto stanicích zaznělo několik výbuchů, které rozsévaly smrt a utrpení nevinným lidem. Španělský ministr vnitra autorství masakru jednoznačně přisuzuje teroristické skupině ETA. Ta se však k útokům dosud nepřihlásila. Do země, která má před parlamentními volbami, proudí projevy solidarity a zároveň odsouzení tohoto teroristického aktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozhořčení nad terorem

rozhořčení nad terorem | Foto: EPA

Tragédie se odehrála v hlavním městě Španělska, kde se terčem teroristických útoků stali bezbranní cestující na třech nádražích v centru města. Počet obětí už překročil 170, zraněných jsou stovky.

Španělská televize informovala o pěti výbuších, které zazněly kolem osmé hodiny ráno na nádražích Atocha, Santa Eugenia a El Pozo v samotném centru metropole. Na nádraží Atocha výbuch zcela zničil několik vagonů příměstského vlaku. Přinášela také záběry zakrvácených lidí v potrhaných šatech, které po stovkách přijímaly nemocnice. Lékaři vyzývali obyvatele, aby darovali krev.

Nádraží Atocha ve stejnojmenné madridské čtvrti bylo okamžitě vyklizeno, stejně jako jeho okolí. Čtvrtí zněly sirény ambulancí a hasičských aut. Exploze se udály v době, kdy byla nádraží plná lidí. Jsou dopravním uzlem pro cestující příměstských i dálkových vlaků a městské dopravy. Na nádraží Atocha je navíc i stanice metra.

místa explozí | Foto: El Mundo
Přehrát

00:00 / 00:00

A. Minguez: Lidé jsou uvězněni v troskách

Jak Radiožurnálu řekla redaktorka španělského veřejnoprávního rozhlasu Aurora Minguez - údaje o obětích zřejmě nejsou konečné: "Mnoho lidí je stále uvězněno v troskách vlaků, ve kterých došlo k výbuchům, takže se můžeme jen obávat , že bude ještě mnohem více mrtvých a zraněných."

Vraždila ETA, nebo někdo jiný?

I když se zatím k explozím nikdo nepřihlásil, objevily se spekulace, že iniciátorem je teroristická skupina ETA. Pokud se to potvrdí, půjde o nejkrvavější útok baskických separatistů vůbec. Nechybějí ovšem názory, že odpovědnost nese Al-Káida. Ve Španělsku mají být za 14 dní parlamentní volby. Všechny politické strany přerušily kvůli atentátům své předvolební kampaně, ale volby odloženy nebyly.

Pozorovatelé upozorňují, že ETA si za terč svých dosavadních akcí vybírala především představitele státní moci. Španělská ministryně zahraničí Ana Palacio ale v rozhovoru pro stanici CNN uvedla: "Před dvěma týdny policie zadržela nákladní auto, které vezlo do Madridu stovky kilogramů výbušnin." Vláda tedy podle Any Palacio věděla, že ETA něco chystá.

Španělský ministr vnitra Ángel Acebes nicméně řekl, že při zjišťování odpovědnosti bere v potaz jakoukoliv možnost. Samotné vedení ETA odpovědnost za dnešní útoky odmítá. ETA obvykle nezaměřovala své ozbrojené akce na civilisty, ale na politiky, případně bezpečnostní síly. Kromě toho často telefonicky před jejich prováděním varovala. Později však Ángel Acebes konstatuje: útoky v Madridu "bez jakýchkoli pochybností spáchala baskická ETA".

ETA vznikla v roce 1959 a kromě baskického nacionalismu přijala za vůdčí ideologii nejprve socialismus a pak dokonce marxismus-leninismus. Po příchodu demokracie se však ozbrojený odpor stal nesmyslný a její dnešní terorismus nemá se skutečnými baskickými zájmy nic společného. Nejkrvavější útok ETA zatím spáchala v roce 1987 v supermarketu v Barceloně. Tehdy zahynulo 21 lidí.

Do Madridu míří projevy soustrasti i vzdoru

Událostmi v Madridu je otřesený celý svět. Šéf Evropské komise Romano Prodi řekl, jde o absolutní horor. "Neexistuje žádné ospravedlnění, za které by se mohli schovat autoři tohoto bestiálního útoku. Je to bezdůvodné násilí, proti kterému bojuje celé mezinárodní společenství. A bojovat bude až do úplného vymýcení terorismu, který je nelidským fenoménem. Všechny evropské národy dnes soucítí se španělským lidem," připomněl Prodi.

Poslanci Evropského parlamentu uctili památku obětí minutou ticha. Předseda Pat Cox madridské atentáty označil za "vyhlášení války demokracii". "Je to nejhorší teroristický útok v dějinách Španělska, nejhorší čin teroru v paměti kteréhokoli státu Evropské unie," zdůraznil Cox.

Milan Kopp, Jitka Malá, Zdenka Turková, Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme