Al-Káida se údajně hlásí k madridským útokům

K nejkrvavějšímu teroristickému útoku v dějinách Španělska se dopisem údajně přihlásila síť Al-Káida. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na arabský list Al-Kuds al-Arabí. Španělská vláda přitom dosud autorství masakru jednoznačně přisuzovala teroristické skupině ETA. Útok už má na kontě nejméně 190 obětí a více než 1000 zraněných. Smrtonosné výbuchy zazněly na přeplněných nádražích v samotném středu města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smuteční páska na španělské vlajce

smuteční páska na španělské vlajce | Zdroj: ČTK

V prohlášení, který obdržela agentura Reuters faxem od arabského listu Al-Kuds al-Arabí, přiznává zodpovědnost za dnešní krvavé atentáty jménem Al-Káidy skupina nazvaná Brigády Abú Hafse al-Masrího. Označuje je za úder proti jednomu z pilířů spojeneckého křižáckého tažení.

"Jde o částečné vyrovnání starých účtů s křižáckým Španělskem, které je spojencem Ameriky v její válce proti islámu," praví se v dopisu. "Aznare, kde je Amerika? Kdo tě před námi ochrání, kdo ochrání Británii, Japonsko, Itálii a další?" obrací se dopis přímo na španělského premiéra a další země.

Údajný dopis Al-Káidy také oznamuje, že nový velký útok na Spojené státy je již v závěrečné fázi příprav. "Přinášíme dobré zprávy muslimům na celém světě, že úder 'větrů černé smrti' na Ameriku je již v závěrečné fázi příprav. Je již z 90 procent hotov a z Boží vůle blízko," uvádí se v dopise.

Pravost dopisu však zatím nebylo možné ověřit. V Londýně vycházející list Al-Kuds al-Arabí dostal podobné prohlášení od stejné skupiny po listopadových atentátech v Turecku a srpnovém útoku na sídlo OSN v Bagdádu.

Španělská vláda připisuje vinu separatistické organizaci Baskicko a jeho svoboda (ETA), ale nevylučuje ani jiné varianty. K jedné z nich patří i dnešní nález dodávky se sedmi rozbuškami a arabskou nahrávkou s verši z koránu, kterou policie objevila v blízkosti Madridu. Nálezem se podle ministra vnitra Ángela Acebese otevírají nové linie vyšetřování série pumových útoků.

Teroristé útočili v ranní špičce

V 7:30, tedy v době ranní dopravní špičky, explodovaly čtyři nálože ve vlacích na třech madridských nádražích - Atocha v centru města a El Pozo a Santa Eugenia v jihovýchodní části Madridu. Všechny atentáty následovaly ve čtyř až pětiminutových intervalech.

Na nádraží Atocha, které je jedním z nejdůležitějších železničních uzlů ve Španělsku, výbuch zcela zničil několik vagonů příměstského vlaku. Jeden vlak stál na nástupišti a druhý přijížděl na nádraží, které bylo právě plné lidí přijíždějících do Madridu za prací a do škol. Na nádraží je navíc i stanice metra.

Televize přinášela záběry zakrvácených lidí, které po stovkách přijímaly nemocnice. Ještě odpoledne madridští hasiči a záchranáři pracovali v centru Madridu v kolejištích posetých mrtvými, kusy znetvořených těl a zmrzačenými lidmi.

místa explozí | Foto: El Mundo

Úřady nejprve ohlásily patnáct, pak třicet, potom šedesát a 131 obětí. Poslední statistika hovoří bezmála o dvou stech zabitých. Nemocnice se obávají, že počet obětí nadále poroste, protože řada zraněných je v kritickém stavu.

České velvyslanectví ve Španělsku zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi atentátů byli čeští občané. "Jsme v kontaktu se španělským ministerstvem vnitra a španělskou civilní správou, tyto instituce vypracovávají seznam obětí a podle našich informací na tomto seznamu žádní Češi nejsou," řekl Radiožurnálu zástupce velvyslance Marek Libřický.

Vláda: Pachatelem je bezpochyby ETA

Ještě odpoledne ministr vnitra Acebes označoval "bez jakýchkoli pochybností" za iniciátora teroristickou skupinu Baskicko a jeho svoboda. O podobný útok se totiž pokusila už o Vánocích, kdy umístila bomby do dvou vlaků směřujících na jedno z madridských nádraží, které ale dnešní útoky nezasáhly.

Premiér José María Aznar po mimořádném zasedání vlády vyloučil možnost vyjednávání se separatisty. "Žádné jednání s těmito vrahy, kteří tolikrát zasévali smrt po celém Španělsku, nejsou možné ani žádoucí," prohlásil Aznar. "Byla to hromadná vražda," dodal premiér, který slíbil dopadnout útočníky.

Policie předpokládá, že aktivisté ETA odpálili nálože ukryté v batozích a umístěné ve vagonech. Samotné vedení ETA odpovědnost za útoky odmítlo. Vůdce zakázané baskické strany Batasuna Arnaldo Otegi prohlásil, že útoky by mohly být "operací arabského odporu".

Baskicko a jeho svoboda bojuje od roku 1968 násilnými metodami za vytvoření samostatného státu Basků v severním Španělsku a v jihozápadní Francii. Za tu dobu připravila organizace o život přes 800 lidí. Nejkrvavější útok ETA zatím spáchala v roce 1987 v supermarketu v Barceloně. Tehdy zahynulo 21 lidí.

Podle prvních laboratorních analýz byla výbušnina použitá při atentátech v Madridu stejným druhem dynamitu, který obvykle při svých teroristických akcích využívá ETA. Provedení je však pro dosavadní praxi ETA netypické. Atentátům nepředcházelo žádné varování telefonem, jak to ETA v minulosti dělávala. Civilisté zatím patřili k cílům útoků baskických teroristů jen zřídka.

Nálože explodovaly krátce před španělskými parlamentními volbami, které se budou konat v neděli 14. března. Všechny politické strany zrušily kvůli atentátům své předvolební kampaně. Potírání baskického terorismu bylo jedním z hlavních předvolebních trumfů vládních lidovců premiéra Josého Maríi Aznara.

Svět vyjadřuje soustrast a rozhořčení

Svět je dnešním úderem teroristů šokován. Útok okamžitě ostře odsoudily Spojené státy. "Politici ve Spojených státech nabízejí soucit a modlitby španělskému lidu. To, co se stalo je důkazem, že žijeme v nebezpečném světě," řekl republikánský kongresman z Kalifornie David Dreier. Prezident George Bush jako jednu z prvních věcí, kterou ráno udělal, zavolal španělskému premiérovi Aznarovi, aby mu vyjádřil podporu.

K útoku se vyjádřil i šéf Evropské komise Romano Prodi. "Neexistuje žádné ospravedlnění, ze které by se mohli schovat autoři tohoto bestiálního útoku. Je to bezdůvodné násilí, proti kterému bojuje celé mezinárodní společenství. A bojovat bude až do úplného vymýcení terorismu, který je nelidským fenoménem," prohlásil Prodi.

Poslanci Evropského parlamentu uctili památku obětí minutou ticha. Předseda Pat Cox madridské atentáty označil za "vyhlášení války demokracii". "Je to nejhorší teroristický útok v dějinách Španělska, nejhorší čin teroru v paměti kteréhokoli státu Evropské unie," zdůraznil Cox. Akci odsoudil rovněž vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku EU Javier Solana.

Soustrast španělskému lidu vyjádřil spolu s dalšími státníky britský ministr zahraničí Jack Straw. "Chci vyjádřit svůj šok a vztek nad teroristickým incidentem v Madridu. Britové mají podobné zkušenosti s takovými teroristickými činy a, jak už jsem řekl své španělské kolegyni, v této chvíli stojíme Španělsku po boku."

Ruský prezident Vladimir Putin v soustrastném telegramu španělskému králi Juanu Carlosovi I. uvedl: "Tyto nesmyslné, barbarské činy znovu ukázaly, že světové společenství musí bojovat ještě rozhodněji proti terorismu. Dnes, jako nikdy předtím, se celý civilizovaný svět musí sjednotit v boji proti tomuto zlu."

Soustrastný telegram španělskému králi zaslal český prezident Václav Klaus. "S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o tragických událostech ve Vaší zemi a o stovkách obětí bombových útoků, které byly dnes spáchány v Madridu," píše v telegramu. "Dovolte, abych Vám a Vaším prostřednictvím i pozůstalým, jakož i lidu Španělského království, vyjádřil nad touto tragédií svou nejhlubší soustrast," uvedl český prezident.

Násilí odsoudili i premiér Vladimír Špidla, předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek a ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Někteří si myslí, že když mluvíme o terorismu, mluvíme o něčem vzdáleném, o něčem, co se děje někde v Afghánistánu nebo v Iráku, o něčem, co nepřijde do Evropy. Terorismus už dávno Evropu ohrožuje a musíme si to uvědomit i my v Čechách," řekl ministr.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Miroslav Konvalina, Jan Šmíd, Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme