Andělům 2003 vévodili Radůza, Kabát a Jaromír Nohavica

Radůza, Daniel Bárta, Jaromír Nohavica, kapely Kabát, J.A.R., Monkey Business - to jsou jen některá jména, ke kterým už patří Anděl 2003. O ocenění rozhodli členové Akademie populární hudby. Andělská ulice, ve kterou se změnila Národní třída, přinesla doprovodný program menšinových žánrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cena Anděl

cena Anděl | Foto: Oscar

Anděla v kategorii zpěvačka roku získala Radůza. Té patří z rozhodnutí členů akademie i další vítězství, a to v kategorii Objev roku a také v kategorii Folk a country. Za Radůzu přebírala ceny její sestra. V kategorii skupina roku získala sošku Anděla kapela Kabát. Stejně tak Kabát bodoval i za rockové album roku Dole v dole.

Za zpěváka roku zvolili akademici opět Daniela Bártu. Mužské interpretaci tak Bárta dominuje bez přerušení už několik let. Ocenění za videoklip roku patří skupině J.A.R. za snímek Jsem pohodlný. Album roku Resistance Is Futile v kategorii pop oceněné Andělem vytvořila skupina Monkey Business. Skladba roku: Chinaski. Její název? 1970.

Síň slávy a nejprodávanější alba

Do Síně slávy letos vstoupil Jaromír Nohavica. Ocitl se tak ve společnosti jejích členů z minulých ročníků: Marty Kubišové, Hany Hegerové, Heleny Vondráčkové, Michala Tučného, Jiřího Suchého, Karla Gotta nebo Karla Kryla, Milana (Mejly) Hlavsy či Vladimíra Mišíka a Waldemara Matušky. "Vcházím do Síně slávy s velkou trémou. Vím totiž, že tam budu jako nejmladší nosit pivo a dělat rajóny, ale rád!" komentoval vyznamenání Jaromír Nohavica.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Nohavica o svém vstupu do Síně slávy

Zároveň Nohavica získal i cenu za nejprodávanější desku loňského roku. V obdobné ženské kategorii pak patří prvenství Lucii Bílé za 55 000 prodaných nosičů alba Jampadampa. V kategorii nejprodávanějších DVD patří ocenění skupině Čechomor. Cenu za nejprodávanější desku v roce 2003 v kategorii skupina získala kapela Kabát a jejich album Dole v dole. To také má prvenství v kategorii absolutní vítěz za nejprodávanější desku. Prodalo se ho totiž 78 657 kusů.

Slavnostní ceremoniál živě přenášel také Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Večerem diváky a posluchače provázel zpěvák Miroslav Žbirka.

Organizátoři akce avizovali řadu netradičních hudebních spojení, vystoupil například písničkář Jaromír Nohavica s rockovou skupinou Kabát, Jablkoň s houslistou Jaroslavem Svěceným a Jana Kirschner s Lenkou Filipovou.

Žánrové kategorie

Slavnostnímu večeru předcházelo předávání cen vítězům žánrových kategorií. Anděla v kategorii hard a heavy získala skupina Endless. Za nejlepší zvukovou nahrávku má ocenění Pavel Větrovec mladší za album Dana Bárty Entropicture. V kategorii world music zvítězila romská skupina Gulo čar. Aleš Najbrt má Anděla za obal desky Babylon písničkáře Jaromíra Nohavici. Anděl v kategorii jazz a blues patří Jaromíru Honzákovi, v kategorii dance a hip hop zase bodoval Ecson Waldes, v kategorii alternativní scéna zvítězili OTK. Promotérem roku akademici určili Roberta Porkerta z agentury Interkoncerts. Prezident akademie Petr Šiška vyhlásil i cenu za charitu roku, získali jí autoři DVD Hvězdy na Vltavě.

Akademie populární hudby vznikla po pádu komunismu a její ceny se poprvé předávaly v roce 1992. Od té doby proběhlo mnoho změn - počet členů se zužoval a zase rozšiřoval. O Andělích může být řeč až od roku 1997, kdy výtvarník Jaroslav Róna pro akademii vytvořil zlatou sošku s rozepjatými křídly hrající na šalmaj, která nahradila keramický gramofon a ještě před tím udělovanou figurku s čepičkou.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme