Unipetrol vláda prodá polskému Orlenu

Novým majitelem holdingu Unipetrol by se po dnešku měla stát polská rafinerská společnost PKN Orlen. S konečnou platností o tom bude rozhodovat vláda. Poláci nabízejí za státní podíl přes 13 miliard korun. PKN Orlen byla jediným uchazečem ve výběrovém řízení, který podal závaznou nabídku. Podle mluvčího Ministerstva financí Marka Zemana to ale nic neubírá na její kvalitě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo firmy Orlen

sídlo firmy Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Finanční poradce doporučuje vládě nabídku společnosti PKN Orlen především proto, že splňuje všechny formální požadavky a byla předložena na základě transparentního, otevřeného a konkurenčního procesu. polečnost PKN Orlen je navíc strategickým a finančně silným investorem, u kterého je předpoklad, že přispěje k dlouhodobému rozvoji ropného a petrochemického průmyslu u nás."

Spojení s polským zpracovatelem ropy by podle analytika J and T Banky Petra Vodičky upevnilo pozici Unipetrolu na evropském trhu. "Pokud vláda prodej schválí, tak se Unipetrol stane součástí velké společnosti ve střední Evropě, dokonce v kontextu s plánovanou fúzí firem TKN a Mall by měl vzniknout podnik, který bude ovládat trh s pohonnými hmotami v pěti státech z 10 vstupujících do Evropské unie. Vznikne tedy obrovský středoevropský zpracovatel ropy."

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme