Obavy z jaderného úložiště jsou zbytečné, tvrdí experti

Obavy lidí z toho, že by měli ve své blízkosti hlubinné úložiště radioaktivních odpadů, jsou podle expertů z Mezinárodní komise pro atomovou energii neopodstatněné. Odborníci se na tom shodli poté, co prověřili český projekt na vybudování úložiště. To má být sice v provozu až za 60 let, už teď ale musí odborníci vymyslet, jak ho zabezpečit proti úniku radioaktivních látek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temelín

Temelín

Český projekt úložiště respektuje podle odborníků z mezinárodní komise všechny bezpečnostní předpisy. "Bezpečnostní normy, co se týče ochrany před radioaktivním zářením jsou stejné ve všech zemích, postupy a koncepce přijaté Správou úložišť radioaktivních odpadů proto zaručí, aby se lidé v blízkosti úložiště nemuseli bát o svou bezpečnost," ujišťuje expert na technologie Jean-Marie Potier.

Vyhořelé jaderné palivo i další radioaktivní odpady musejí být 500 až 800 metrů pod zemí, kontejnery a izolační materiály zajistí, aby žádná radioaktivita nepronikla ven. "Je potřeba prokázat izolační dobu až do řádu tak 100 tisíc let," vysvětluje ředitel Správy úložišť Vítězslav Duda.

Pro lidi žijící na povrchu by tedy odpad nebezpečný nebyl, obyvatelé většiny vytipovaných lokalit, kde by jednou mohlo úložiště fungovat, jsou ale proti.

Podle Vladimíra Smolíka, starosty obce Pačejov, která jako řada dalších v referendu úložiště odmítla, to souvisí i s tím, že lidé nemají dostatek informací. "To pochopí jenom lidé, kteří se tím zabývají, a tisíce laiků samozřejmě nemohou věřit tomu, že to je bezpečné, protože s tím nepracují."

Správa úložišť radioaktivních odpadů proto v některých obcích zřídila informační centra.

Viktorie Hošková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme