Německo bude mít v čele státu ekonoma Köhlera

Německo zná nového spolkového prezidenta. Sbor volitelů se většinou 622 hlasů přiklonil ke kandidátovi opozičních konzervativních stran CDU/CSU a FDP. V pořadí devátou hlavou německého státu v poválečné historii se tak podle očekávání stal Horst Köhler. Svého úřadu se nový prezident ujme 1. července a vystřídá dosavadního sociálně demokratického prezidenta Johanese Raua.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horst Köhler

Horst Köhler | Zdroj: ČTK

Nejvyšší představitel Německa byl volen nepřímo. Podvanácté v poválečné historii se sešlo Spolkové shromáždění, zvláštní orgán povolaný volit prezidenta. Kromě jeho 602 poslanců prezidenta hlasovalo 603 volitelů nominovaných a schválených zemskými parlamenty.

Kandidát opozičních stran Horst Köhler zvítězil už v prvním kole tajné volby. Dostal 604 z 1204 odevzdaných hlasů, tedy o hlas více než potřeboval.

Nový spolkový prezident pak vystoupil se slavnostním projevem, v němž mimo jiné uvedl: "Německo by se mělo stát zemí myšlenek. V 21. století to znamená více, než značka Vyrobeno v Německu. Znamená to ve všech oborech odvahu a kreativitu. Radost z nového. Jsou to také nové ideje pro Evropu."

Soupeřkou Köhlera byla rektorka evropské univerzity Viadrina z Frankfurtu nad Odrou Gesine Schwanová, která se mohla stát první ženou v čele Německa. Překvapení při volbě se ale nekonalo, opozice totiž disponuje 622 hlasy, přičemž v prvním a případném druhém kole je třeba získat absolutní většinu, tedy hlasy nejméně 603 volitelů.

Statistická převaha opozice ve Spolkovém shromáždění sice automaticky neznamenala jisté Köhlerovo vítězství, neboť volitelé zastupující spolkové země totiž nejsou vázáni stranickou příslušností, v Německu se ale ještě nikdy nestalo to, že by strany v přesile neuspěly při volbě svého kandidáta.

Právě kvůli většině opozice ve Sboru volitelů se nynější prezident Rau rozhodl, že po prvním funkčním období se už nebude podruhé o úřad ucházet. Rau pochází ze sociálnědemokratického tábora, zvolen byl před pěti lety.

Mezi voliteli, které do Berlína vyslaly parlamenty šestnácti spolkových zemí jsou veteráni politické scény, podnikatelé, umělci i sportovci. Sasko reprezentuje například bývalý skokan na lyžích Jens Weissflog. Právě mezi devíti sty vědců a umělců je nejvíce stoupenců vládní kandidátky.

Köhler splnil úlohu favorita na rozpolcené politické scéně, kde opozice ovládá druhou komoru a vládní koalice první komoru parlamentu. Pozorovatelé očekávají, že Köhlerovo vítězství je prvním krokem k opětovnému vítězství pravice v Německu.

Kdo je Horst Köhler

Němci do volby bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Horsta Köhlera promítají svou naději na rychlejší hospodářskou obnovu a opětovný ekonomický růst. Funkce spolkového prezidenta je přitom jen formálním postem bez reálné moci ve prospěch morální autority jejího nositele.

Jedenašedesátiletý Köhler požívá respekt a uznání napříč politickým spektrem. Od 1981 je členem Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU). Celý život se pohyboval ve světě financí a sám je přesvědčen, že své zkušenosti z mezinárodních organizací v prezidentské funkci zúročí.

Kariéru finančního experta zahájil Köhler v roce 1969 jako vědecký referent na Institutu pro aplikovaný ekonomický výzkum v Tübingenu. V letech 1976-1989 pak pracoval v různých funkcích na ministerstvu hospodářství a financí. Do úřadu státního tajemníka spolkového ministra financí byl povolán na počátku roku 1990.

V roce 1993 překvapivě souhlasil s přechodem do funkce předsedy Německého svazu spořitelen (DSGV). Do čela Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) byl Köhler jmenován v polovině roku 1998 a dobře se tedy orientuje v ekonomické problematice států střední a východní Evropy. Jedním z hlavních úkolů EBRD bylo totiž pomoci 26 zemím východní Evropy přejít na tržní hospodářství.

Köhlerovy zkušenosti v oblasti globalizace a světové ekonomiky pak využíval MMF, do jehož čela se postavil v březnu 2000. Mandát mu měl vypršet až v dubnu příštího roku a všeobecně se počítalo s tím, že se bude ucházet o druhé funkční období. V březnu však z čela této organizace kvůli kandidatura na spolkového prezidenta odešel.

Šarmantní, nicméně chladně věcný ekonom Köhler, jenž mluví pěti jazyky, je ženatý a s manželkou Evou mají dvě děti. V roce 1995 byl jmenován důstojníkem francouzské Čestné legie.

Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme