Trest v zahraničí se nemusí dostat do pachatelova rejstříku

Pokud se český občan dopustí v zahraničí nějakého trestného činu a nespojí se s ambasádou, informace o něm se na české ministerstvo spravedlnosti ani nemusí dostat. U malých deliktů, za které je dotyčný odsouzen v zahraničí pouze na několik měsíců, se dokonce vyplatí pomlčet.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ve vazbě

ve vazbě | Foto: Alena Palečková

Po návratu do Česka má totiž takový člověk čistý trestní rejstřík, uznává mluvčí mministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková."Ano, i taková věc se může stát. Navíc on může docela dobře před svým okolím předstírat, že byl na stáži, na práci v zahraničí a tak podobně."

Pokud je český občan odsouzen v zahraničí minimálně na jeden rok, měly by partnerské státy podle Chaloupkové tyto případy české straně ohlásit."Nicméně nemůžeme dát ruku do ohně za to, že vždycky a ve všech zemích to orgány činné v trestním řízení udělají."

Soud ve švédské Uppsale dnes poslal na doživotí za mříže osmadvacetiletého českého studenta. Přestože se nikdy nepřiznal, byl uznán vinným z vraždy své čtyřiadvacetileté spolužačky. Mladí lidé spolu ve Švédsku studovali v rámci mezinárodního výměnného studentského pobytu. Pokud mladík nepodá odvolání k soudu vyšší instance, rozsudek proti němu nabude právní moci za tři týdny. Student má ale šanci odpykat si trest v České republice.

Student odsouzený ve Švédsku, je čtvrtým Čechem, kterého poslal zahraniční soud na doživotí za mříže. V únoru roku 2002 byla ke stejnému trestu odsouzena také dvojice Čechů, zadržena na řecko - turecké hranici s 32 kilogramy heroinu. Trest byl později snížen na 20 a 18 let. Doživotní vězení si odpykává ve Spojených státech český emigrant, který měl zavraždit černoškou matku pěti dětí.

Milan Kopp, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme