PKN Orlen podepsala smlouvu o koupi Unipetrolu

Domácí petrochemickou skupinu Unipetrol by měla už brzy ovládnout polská společnost PKN Orlen. Právě ta dnes podepsala se státem smlouvu o koupi tohoto holdingu a státní většinový podíl definitivně získá, jakmile to povolí také Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Fond národního majetku podepsal s Poláky smlouvu a státní pokladna očekává více než 13 miliard korun. Podle šéfa FNM Jana Juchelky by měly polský investor a tuzemský Unipetrol vytvořit silnou středoevropskou skupinu v oblasti petrochemie.

Rozhodující slovo bude mít teď Evropská komise, která řekne, zda toto spojení neporušuje hospodářskou soutěž. "Pěvně věříme, že tato transakce bude posvěcena relativně brzy a brzy dojde k vypořádání," řekl Juchelka. Poláci by podle něj skutečně ovládnout Unipetrol v září nebo v říjnu.

Předseda představenstva PKN Orlen Zbigniew Wróbel počítá s tím, že jeho firma bude strategickým partnerem Unipetrolu a hned tak ho zase neprodá. "Orlen Unipetrol nikomu neprodá, je rád, že bude moci se svými jižními sousedy začít budovat středoevropský palivový koncern, který se, jak věřím, stane spojnicí mezi potřebami a očekáváním Evropy a možnostmi, které leží na východě," uvedl Wróbel.

Mezi nejdůležitější firmy skupiny Unipetrol patří největší provozovatel čerpacích stanic Benzina a největší tuzemský zpracovatel ropy a Česká rafinérská. Dále to jsou Chemopetrol Litvínov, Kaučuk Kralupy, Paramo a Spolana Neratovice.

Petrochemická skupina se prodávala již jednou. V prosinci 2001 rozhodla vláda Miloše Zemana, že nabídka Agrofertu, který hodlal za státní podíl v Unipetrolu dát téměř 12 miliard korun, je nejlepší. Později ale firma odmítla za Unipetrol zaplatit. Vláda Vladimíra Špidly proto soutěž zrušila a rozhodla o vypsání nového tendru.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme