Premiér Špidla oznámil ministrům svou demisi

Premiér Vladimír Špidla na večerním zasedání vlády seznámil ministry se svým rozhodnutím podat demisi. Tím automaticky po dvou letech končí celý koaliční kabinet. Prezidentovi Špidla rezignaci osobně předá ve čtvrtek. Hned poté se rozběhnou oficiální konzultace o podobě nového kabinetu, k nimž si hlava státu pozvala předsedy sociální demokracie, ODS a lidovců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Špidla

Vladimír Špidla | Foto: Michal Doležal

Večerní zasedání kabinetu se podle odstupujícího premiéra od předchozích příliš nelišilo. "To jednání běželo tak jako každé jiné s jednou jedinou výjimkou, že jsme si udělali to, čemu se říká rodinná fotografie."

Vladimír Špidla prohlásil, že stav země je lepší než před dvěma lety, kdy jeho vláda začínala. Podařilo se zvládnout například povodně, nastartovat reformu veřejných financí, vstoupit do Evropské unie a také třeba vypovědět nevýhodnou smlouvu na dálnici D47.

Ministr Pavel Němec coby šéf Unie svobody ocenil Špidlovu odvahu obnovit tradici koaličních vlád, která byla na čtyři roky přerušena vládnutím Zemanova menšinového kabinetu.

Ministr zahraničí a zástupce lidovců Cyril Svoboda k tomu dodal: "Respektujeme jeho rozhodnutí, byť myslím, že nikdo z nás z něj není nadšen, a samozřejmě svět nekončí, nekončí Česká republika, tato země bude mít zase vládu, a využívám této příležitosti ještě jednou, abychom panu premiérovi poděkovali."

Do dění kolem vládní krize ve čtvrtek vstupuje prezident republiky Václav Klaus. Ten nejdříve přijme Vladimíra Špidlu, který mu osobně přinese demisi. Hlava státu poté odstupujícího premiéra a celý jeho kabinet pověří dočasnou správou země do jmenování vlády nové. Zatímco Špidla původně počítal s tím, že abdikaci na Hrad jenom pošle, prezident trvá na jeho osobní přítomnosti.

"Přijme ji (demisi) teprve ve chvíli, kdy se dosavadní předseda vlády dostaví k převzetí pověření vlády vykonávat její funkci dočasně až do jmenování vlády nové. Jedině tak lze totiž zabránit situaci, kdy by Českou republiku nespravovala vláda žádná," vysvětlil Radiožurnálu mluvčí prezidenta Petr Hájek.

Pak už se na Pražském hradě postupně vystřídají úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross, šéf občanských demokratů Mirek Topolánek a předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, s nimiž chce prezident probrat jejich představy o podobě příští vlády. Lídry unionistů a komunistů k těmto konzultacím nepozval.

Jak ale Václav Klaus naznačil, sestavením nové vlády zřejmě hned ve čtvrtek nikoho nepověří. Všeobecně se očekává, že první volba padne na Grosse.

Ladislav Dvořák, Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme