Na místě WTC se bude tyčit Věž svobody

Na místě newyorských dvojčat byla slavnostně zahájena stavba Věže svobody. U příležitosti oslav 228 let americké nezávislosti položili základní kámen na místě, kde do 11. září 2001 stály mrakodrapy Světového obchodního střediska. Věž svobody se má po dokončení stát za 5 let s předpokládanými 541 metry nejvyšší stavbou světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světové obchodní centrum hoří

Světové obchodní centrum hoří | Foto: Yahoo News

Osudné 11. září je pro Newyorčany stále tak živé, že se ani položení základního kamene Věže svobody neobešlo bez emocí. Do roku 2008, kdy se bude New York opět pyšnit nejvyšší budovou z oceli a skla na světě, zbývá ještě pro všechny zainteresované hodně času naplněného především starostmi.

Projekt se rodí v bolestech. Položení základního žulového bloku dovezeného z hor na severu státu New York má být podle guvernéra státu New York Geroge Patakiho novým symbolem americké síly a sebevědomí. Newyorčané stojí o to, aby se na Manhattanu opět tyčil nezaměnitelný symbol města a země, který by navíc dokazoval rozhodnost v boji proti teroru.

Na dvacetitunovém základním kameni, který byl odhalen na Den nezávislosti, je samozřejmě především vzpomínka na všechny, kteří ztratili své života v troskách Světového obchodního střediska.

U položení základního kamene věže Svobody byl také architekt Daniel Libeskind, který byl nedávno v americkém tisku kritizován za to, že ztratil dominantní úlohu na projektu a díky jeho nerozhodnosti hrozí nebezpečí, že většina jeho původních záměrů vezme za své.

Velkou roli hraje politická vůle, množství peněz získané z pojištění za zničená dvojčata a podpora veřejnosti. Část příbuzných 2749 obětí teroristických útoků na newyorské mrakodrapy si stále myslí, že by bylo nejlepší ponechat místo zkázy tak, jak je, a osud znovu nepokoušet.

Milan Kopp, Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme