Haagský tribunál vynesl trest za genocidu

Bývalý bosenskosrbský generál Radislav Krstič byl shledán vinným zločinem genocidy a odsouzen k 46 letům vězení. Genocidy se Krstič dopustil na bosenských Muslimech při masakru ve Srebrenici v roce 1995. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii tak vůbec poprvé rozhodl, že bosenští Srbové spáchali ve východobosenském městě genocidu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šestačtyřicetiletý trest je nejvyšším, jaký Mezinárodní trestní tribunál dosud vynesl. Třiapadesátiletý Krstič byl odsouzen za podíl na masakru, který je považován za nejhorší v Evropě od konce druhé světové války. Má se za to, že po dobytí Srebrenice v červenci 1995 bylo zavražděno na 8 000 muslimských mužů a chlapců.

Zdůvodnění verdiktu a verdikt samotný četl soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Almiro Rodrigues. Podle tribunálu je Krstič vinen nejen vraždami, ale také perzekucí a utrpením muslimských mužů, žen, dětí i starců.

Soud ale zároveň přiznal, že s přihlédnutím ke zločinům spáchaným na území bývalé Jugoslávie, existují jednotlivci, kteří se provinili více než generál Krstič. Tribunál ústy Almira Rodriguese zopakoval slova Immanuela Kanta, který kdysi řekl, že "pokud je spravedlnost ignorována, život na této zemi nemá žádnou cenu".

Podla Krstičova právníka Nenada Petrušiče se bosenskosrbský generál hodlá jak proti samotnému rozsudku tak proti trestu odvolat.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme