Pachatel nedělního výbuchu v centru Prahy zatím uniká

Po zatím neznámém muži, který v neděli krátce po poledni hodil granát na auto jednoho z vlastníků pražského Casina Royal Assafa Abutbula, pátrají policejní orgány celé střední Evropy a Interpol. Pražská policie už potvrdila, že útok velmi pravděpodobně vychází z dlouholeté rivality mezi dvěma větvemi izraelské mafie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

portrét podezřelého

portrét podezřelého | Foto: Policie ČR

Policisté už mají předběžný popis mladého muže, zřejmě cizince, který je z útoku podezřelý. Je asi 165 až 170 centimetrů vysoký, hubené postavy, snědší pleti a hnědých odbarvených vlasů.

Policie oznámila, že mladíka, který hozeným granátem zranil 18 lidí, podezřívá pouze z trestného činu obecného ohrožení. Po dohodě se státním zástupcem dnes policejní rada upustil od původní kvalifikace trestného činu, tedy pokusu o vraždu.

Speciální tým, který výbuch vyšetřuje, podle mluvčí pražské policie Ivy Knolové zaktivizoval policejní složky sousedních států, aby útočníkovi zabránily v útěku. "Policisté nadále intenzivně pátrají po pachateli tohoto závažného trestného činu, navázali spolupráci s Interpolem, spolupracují i s policejními orgány státu Izrael."

Identikit muže podezřelého z nedělního útoku | Foto: Policie ČR

Šance, že bude útočník dopaden, však každou hodinou klesá. Pro izraelské zločinecké skupiny často pracují jako takzvaní pěšáci ruští emigranti. Do Izraele se dostali díky zvýšené toleranci místních orgánů v 90. letech. Policie právě proto předpokládá, že pachatel bude nejspíš pocházet z rusky mluvících zemí.

Pro vyšetřovatele nedělního incidentu může být klíčová analýza použité výbušniny. "Výsledky expertizy nemám zatím k dispozici, stejně tak je oficiálně ještě neobdrželi kolegové ze Služby kriminální policie a vyšetřování," dodává policejní mluvčí.

Odborníci na organizovaný zločin ubezpečují, že nedělní vyřizování účtů mezi zahraničními gangy bylo ojedinělou událostí, a Praha proto zůstává pro obyvatele i turisty nadále bezpečným městem.

Marika Táborská, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme