Lichtenštejnský kníže předal vládu korunnímu princi Aloisovi

Lichtenštejnský Vaduz žije velikou lidovou slavností. Pro své občany ji pořádá tamní kníže Hans-Adam II., který dnes předal pravomoci hlavy státu svému nejstaršímu synovi, korunnímu princi Aloisovi. Ten hodlá pokračovat v politice svého rodu zahájeného knížetem Franzem Josefem, který jako nepřítel Československa po 2. světové válce přišel o majetek vlastněný na území našeho státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

princ Alois

princ Alois | Zdroj: ČTK

Devětapadesátiletý kníže si chce užívat svého majetku, který přesahuje 4,5 miliardy eur, a v zájmu kontinuity moci proto předal své pravomoci 36letému korunnímu přinci Aloisovi. Hans-Adam zůstává však nadále formálně hlavou země a do své smrti si také ponechá knížecí titul. Jde tedy o předání vladařského žezla "na zkoušku".

Podle odborníků se v domácí a zahraničí politice Lichtenštejnska prakticky nic nezmění. Alois je zdrženlivý, ve škole se nikdy nepral, vzpomíná jeho učitel. Korunní princ má nicméně pro vládnutí dobré základy: studium vojenské školy v Británii, práv v Rakousku a praxi v podnikání i bankovnictví.

Cestu korunního prince k faktické moci při zachování formální vlády jeho otce uvedla mše na zámecké louce. Účastnila se jí nejméně desetina obyvatel země. Princ Alois se v inauguračním projevu pokusil o částečně nové programové prohlášení.

Mimo jiné slíbil, že bude v zemi vládnout jen tak dlouho, dokud si to bude přát většina. Podpořil daňovou reformu a větší samostatnost obcí. V mezinárodní politice v narážce na politicko-majetkové nároky vůči České republice princ prohlásil: Při obhajobě naší suverenity budeme nadále prosazovat silnou zahraniční politiku.

Na Vaduzském zámku pak kníže přijal stovky oficiálních hostí a všem ostatním dal nalít pivo značky Knížecí hora.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme