Teroristé zabarikádovaní ve škole hrozí zabíjením dětí

V severoosetském Beslanu pokračuje drama rukojmí uvězněných teroristy ve škole. Mezi nimi je více než 100 dětí, které přišly do školy zahájit první den školního roku. Některým se podařilo uniknout. Ozbrojenci požadují propuštění čečenských povstalců a stažení ruských vojáků z Čečny. Vyhrožují, že za každého svého zabitého bojovníka povraždí 50 školáků. Aby zabránili nějaké speciální operaci, přesunuli děti k oknům budovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přepadení školy

přepadení školy | Zdroj: ČTK

Komando zadržuje v této ruské autonomní republice 250 lidí - přibližně polovinu z nich tvoří děti. Při útoku na školu ve městě Beslan zemřeli podle agentury Itar-Tass nejméně tři lidé. Devět rodičů, kteří doprovázeli školáky, bylo zraněno. Ozbrojenci pohrozili, že školní budovu vyhodí do povětří, pokud se ruské jednotky rozhodnou proti nim zakročit.

Nejméně 20 teroristů obsadilo školu ve městě Beslan nedaleko od severosetské metropole Vladikavkazu. Ozbrojenci podle dostupných informací vtrhli na školní dvůr ve chvíli, kdy tady v Rusku končilo slavnostní vítání školáků v první den nového školního roku. Teroristé zahnali děti, rodiče a učitele zpět do tělocvičny školy. Některým zajatým dětem se podařilo o přepadení informovat rodiny mobilními telefony.

Školní budova je teď obklíčena speciálními policejními jednotkami. Mezi útočníky jsou muži i ženy, kteří mají na sobě pásy s výbušninami. S místním představitelem muslimských duchovních odmítli vyjednávat. Požadují přítomnost prezidentů Severní Osetie a sousedního Ingušska a také lékaře Leonida Rošala. Ten se v roce 2002 podílel na vyjednávání s čečenskými teroristy, kteří obsadili moskevské divadlo na Dubrovce s několika stovkami rukojmí. Chtějí propustit ozbrojence, kteří byli zadrženi po přestřelkách letos v červnu v ingušské Nazrani. Tehdy zemřelo na 70 lidí. Žádají také stáhnutí ruských vojsk z Čečenska.

Pokračuje vyjednávání. Hranice mezi Ingušskem a Severní Osetií byla uzavřena. Na silnicích se zvýšila kontrola aut a osob. Lety do Vladikavkazu byly odkloněny. Ruský prezident Vladimír Putin přerušil dovolenou v Soči a vrátil se do Moskvy.

Do Severní Osetije se přesunuje letecká mobilní nemocnice Skalpel, která by případně na své vybavené palubě mohla přijmout raněné.

Markéta Kaclová, Petr Vavrouška, Denisa Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme