Francie v otázce muslimských šátků neustoupí

Ve Francii začal školní rok bez náboženských symbolů. Ve veřejných školách se nesmí nosit výrazné předměty jako například muslimské šátky, křesťanské kříže nebo židovské jarmulky, i když nový zákon je konkrétně nejmenuje. Odpor k zákonné normě dali najevo únosci dvou francouzských novinářů v Iráku, kteří jejich propuštění podmiňují zrušením zákazu nošení muslimských šátků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rukojmí v Iráku

rukojmí v Iráku | Zdroj: ČTK

K tomu ale nedojde, a přesně tak to dnes řekli i učitelé dětem. "Zákon zrušen nebude a ani být nemůže. Žijeme přece v právním státě, kde o zákonech rozhoduje parlament."

Francie nechce ustoupit tím spíš, že nejen učitelé i sdělovací postředky, ale praktiky celá země od politiků až po církevní představitele zdůrazňuje svou jednotu. Za povšimnutí stojí i to, že okamžité propuštění rukojmí v Iráku žádají i ti francouzští muslimové, kterým se tento zákon příliš nelíbí.

Z Paříže dnes přišla zpráva, že unesení francouzští novináři ještě včera večer nejspíš žili a že s únosci vyjednavači navázali nepřímý kontakt.

Markéta Kaclová, Jiří Slavíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme