Teroristé v Severní Osetii propustili 26 žen a dětí

Řešení krize kolem více než 300 rukojmích zadržovaných od středečního rána ve škole v severoosetském Beslanu se v průběhu dne nijak nepřiblížilo. Teroristé pouze propustili 26 žen a dětí, včetně několika kojenců. Propuštění zprostředkoval Ruslan Aušev, veterán z války v Afghánistánu a bývalý prezident sousedního Ingušska. Členové komanda odmítají rukojmím poskytnout jídlo, vodu a léky. Agentuře ITAR-TASS to řekl lékař Leonid Rošal, kterého si teroristé vyžádali jako vyjednavače.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

propuštěné dítě

propuštěné dítě | Foto: EPA

Drama v Severní Osetii je plné nejasností, dohadů a nepřesných informací. Zatím je jasné, že teroristé odpoledne propustili celkem 26 osob, zejména dětí. Na tom má největší podíl bývalý ingušský prezident Ruslan Aušev, který pokračuje v rozhovorech s ozbrojenci. Propuštění jsou teď už sice doma, ale stále v péči psychologů, kteří jim pomáhají překonat šok z prožitého stresu.

Doposud zůstává nejasný celkový počet zadržovaných - odhaduje se na 350. Podle místních lidí ale v budově musí být mnohem víc osob. Neupřesněn je také počet teroristů, jejich původ a přesné požadavky. Minulou noc skončilo vyjednávání až ve tři ráno, stejný scénář je možný i během dneška.

Ruské bezpečnostní síly i nadále ujišťují příbuzné, že zatím záchrannou operaci s použitím síly nezvažují.

Přímo u školy v Beslanu natáčel zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Petr Vavrouška.

Tisíce lidí - příbuzní, známí, kamarádi rukojmích, všichni se sešli nedaleko od školy. Ubrečené oči, unavené a ustarané tváře; někteří spolu potichu mluvili, jiní se jen dívali do země. Nic jiného než čekat se nedá dělat.

Pětačtyřicetiletý Archat má mezi rukojmími syna a dceru. Stihli mu ještě v první okamžik přepadení zavolat, co se stalo. "Přijel jsem a ze začátku tomu nevěřil, ale potom jsem na vlastní oči viděl, co se tady dělo - střelba, výbuchy, celkem 12 lidí umřelo. Od včerejška od rána jsem tady nepřetržitě."

Uplakaný Archat čeká, co se bude dít, stejně jako další nejbližší zadržovaných školáků, rodičů a učitelů. Všichni se navzájem podporují. Lékaři a psychologové pracují v okolí školy nepřetržitě. Každá nová informace se cení zlatem, všichni ale pořád nechápou, proč se ta tragédie odehrává zrovna v jejich městě.

"To ví jen Bůh; Beslan bylo úplně normální, klidné, mírumilovné město a proč se to stalo zrovna tady a našim dětem? to opravdu nevím. Na prvního září tohoto roku nikdy nezapomenu. Teď máme všichni v sobě jednu velkou bolest, ale věřím, že se přemění v radost," dodává s nadějí Archat.

Kluci, kteří jinak řádí na ulicích a prohánějí se na kole, teď chodí kolem zahraničních novinářů a nosí jim pití. Mají ve škole své kamarády a mají o ně velký strach. Jako třeba dvanáctiletý Bechan: "Já si myslím, že všechno dopadne dobře a rodiče se nakonec potkají se svými dětmi." A jeho kamarád Timur dodal: "Hlavní je, aby dětem dali najíst, nezabíjeli je, nemlátili, aby se k nim chovali normálně," říká malý klučina se slzami v očích.

To si přejí všichni tady u školy v Beslanu v Severní Osetii. Věří, že další propouštění rukojmích bude pokračovat.

Petr Vavrouška, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme