Osvobozování školy v Beslanu zaplatilo životem 200 rukojmích

Ruským silám se podařilo definitivně zlomit odpor teroristů v severoosetském Beslanu. Většina ozbrojenců byla zabita, několik z nich skončilo v celách. Čtyři teroristé jsou ale stále na útěku. O osudu zbývajících rukojmí zprávy z místa mlčí. Podle krizového štábu nyní začíná druhá fáze operace s cílem dopadnout a zneškodnit uprchlé ozbrojence a jejich spojence v Baslanu. Zatím není jasné, kam prchli a zda s sebou mají nějaké rukojmí. Podle oficiálních informací už bylo identifikováno 95 obětí útoku. Konečné počty mohou podle odhadů dosáhnout až tří set.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

některým se podařilo uprchnout

některým se podařilo uprchnout | Foto: EPA

Zatím bylo napočítáno na šest stovek zraněných, polovina z nich dětí. Údaje o počtu mrtvých i o celkovém počtu rukojmí se ale nadále rozcházejí. Ruské úřady dosud oficiálně identifikovaly 79 těl obětí, z toho 12 dětí. Ve škole a okolí našli policisté několik výbušnin. Jsou překvapeni velkým počtem zbraní v budově.

V jedné části školy se prý ještě bojuje a je možné, že uvnitř jsou ještě někteří členové teroristického komanda. Zhruba asi 13 z nich podařilo uprchnout a skrývají se po městě Beslan. Není jisté, jestli i s několika rukojmími. Ve městě a okolí po nich pátrají členové speciálních sil. Tři teroristy vojáci zatkli poté, co se pokusili utéct ze školy v civilním oblečení. Několika z nich se ale uprchnout podařilo. Federální bezpečnostní služba hlásí, že mezi 20 zastřelenými teroristy je 10 osob z arabského světa.

Zástupce ruské federální bezpečnostní služby potvrdil, že útok bezpečnostních sil nebyl naplánován. Uvažovalo se i nadále o vyjednávání. Útok začal, když členové ministerstva pro mimořádné situace vynášeli z areálu školy mrtvé z prvních hodin středečního obsazení školy. Následovaly dva výbuchy a poté se několik školáků dalo na útěk. Teroristé po nich začali střílet. Odpovědí bylo okamžité nasazení právě speciálních jednotek. Vzápětí se začaly z budovy školy evakuovat rukojmí. Děti byly polonahé a žádaly hlavně pití.

Ruské zdroje tvrdí, že celou akci naplánoval vůdce čečenských separatistů Šamil Basájev. Zahraniční agentury ale tuto verzi nepotvrzují. Hranice se sousedním Ingušskem byla uzavřena.

Ze světa už začínají přicházet reakce na beslanskou tragédii. Bílý dům incident označil za barbarský akt. Také Evropská unie lituje, že krizi nešlo vyřešit bez použití síly. Zprávy o tragickém rozuzlení severoosetského dramatu zastihly ministry zahraničí pětadvacítky na začátku jejich dvoudenní neformální schůzky poblíž nizozemského Maastrichtu. Soustrast postiženým rodinám vyjádřil i náš ministr Cyril Svoboda.

Ruským tajným službám se podařilo zjistit totožnost trojice ozbrojenců. Více o tom v rozhovoru pro televizi BBC řekla Irina Isaková, specialistka na ruské záležitosti z Institutu mezinárodních vztahů v Londýně. "Jeden z nich byl identifikován po přezdívkou Magaz. Jde o jméno docela známé tajným službám v Čečně. Je považován za jednoho z blízkých spolupracovníků čečenského vůdce Šamila Basajeva. Je podezřelý že má na svědomí ingušské povstání 21. a 22 června. Je to vcelku radikální skupina. Ještě ke zbylým dvěma ozbrojencům. Jeden z nich by měl být přímo Basajevův bodyguard a třetího úřady označují jako zločince s velmi bohatou kriminální minulostí."

Zatím není jasné, co přesně svým činem sledovali. Šéf českého policejního útvaru rychlého nasazení Libor Lochman si také myslí, že by podobné akce mohli ještě opakovat. "Jestli mezi nimi byli žoldáci, pokud někdo naplánuje něco nového, určitě. Ti, co nebyli žoldáci myslím, že také, protože jsem slyšel, že tam byl velitel, který byl v Ujďanovsku v nemocnici. To jsou zřejmě lidé, kteří budou bojovat pořád."

Markéta Kaclová, Petr Vavrouška, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme