Přichází čas vinobraní

Přichází jedno z nejkrásnějších období roku. Tedy alespoň pro milovníky vín. Začíná čas vinobraní. Možná byste to nečekali, ale dobré víno se pěstuje i v sousedním Polsku. I když tato země není svým vínem nijak proslulá. Tento víkend začíná vinobraní ve městě Zielona Góra na západě Polska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinná réva

vinná réva

Jak takové vinobraní u našich severních sousedů vypadá? O tom si náš varšavský zpravodaj Pavel Novák povídal s primátorkou tohoto města.

Slavnosti vína ovládly nejen ulice města Zielona Góra, ale i místní rozhlasové stanice. O víně se mluví, víno se ochutnává, víno se hodnotí. Součástí vinobraní bude průvod Bakchovy družiny městem, burza vín, koncerty hudby k vínu a také divadelní představení, ve kterých víno hraje tu větší, tu menší roli. Vinná réva se do Zieloné Góry dostala už ve 13.století. První odrůdy pocházely pravděpodobně z Itálie, možná dokonce z Řecka. Čím to, že se vínu právě v tomto koutu jinak celkem placatého Polska tak daří. Ptal jsem se primátorky tohoto 120 tisícového města Boženy Ronowiczové.

"U nás je velmi teplé klima. Zielona Góra leží na sedmi pahorcích. Na jejich jižních svazích se vinné révě výborně daří. V 18.století bylo kolem města založeno až 2200 soukromých vinic. Víno odsud se srovnávalo s víny z údolí Rýna. Naše víno má specifickou chuť a hodí se hlavně k těžkým, mastným jídlům," říká znalecky paní primátorka.

"V Zieloné Górze i nadále v centru města existuje vinice. Dnes je to vinný park. Kolem něj a také na Starém městě se budou odehrávat hlavní body programu našeho vinobraní, které potrvá celý týden," říká Božena Ronowiczová.

Návštěvníci Zieloné Góry se mohou těšit na degustace vín, soutěž zdejších pěstitelů o nejlepší letošní "burčák" na noční představení ve vinicích příští sobotu a také na volbu miss Zieloné Góry. Příští víkend se také ve městě uskuteční fórum jeho partnerských měst z několika evropských států.

Zielonogóřané si jen stěžují, že zatím nemají žádné spřátelené město v České republice. Kdyby snad někdo z Jižní Moravy, nebo i odjinud, chtěl navázat se Zielonou Górou družbu, měl by se v následujícím týdnu přijet na tamní vinobraní podívat.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme