Izraelská policie zatkla podezřelého z atentátu na kasino v Praze

Pravděpodobný pachatel srpnového granátového atentátu na majitele kasina v centru Prahy je v rukou policie. Sedmadvacetiletého imigranta z bývalého Sovětského svazu, nyní izraelského státního příslušníka, zadrželi v Izraeli na podkladě mezinárodního zatykače od českého soudu. Policii k identifikaci pomohly i stopy DNA. Muž zanechal poblíž místa činu oblečení, paruku, pistoli a další funkční granát jugoslávské výroby. Policie už požádala o vydání cizince ke stíhání do Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

portrét podezřelého

portrét podezřelého | Foto: Policie ČR

Izraelští policisté mají pachatele atentátu od pondělka. Zadrželi ho na základě mezinárodního zatykače, který na něj vydala česká policie. Ta muže vytipovala před třemi týdny. Pomohla jí především analýza DNA z věcí, které atentátník odhodil ve sklepě v jednom z domů Praze 1. "Jedná se o osobu stáří 27 let, národností z bývalého Sovětského svazu. V současné době je to státní příslušník Izraele," upřesňuje Ivan Černík z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Izraelec ruského původu opustil Česko zřejmě krátce po atentátu a policie ho stíhá jako uprchlého. Muž je podezřelý z pokusu o obecné ohrožení a za to mu hrozí 8-15 let vězení. V současné době probíhá řízení o předání pachatele do Česka. Izraelský soud by o tom měl rozhodnout do 40 dnů. Pokud tady bude odsouzen, trest si odpyká v izraelském vězení.

Podle policie je pravděpodobné, že šlo o vyřizování účtů mezi členy izraelské mafie. Vyšetřovatelé ale nepotvrdili zprávy izraelského tisku, že zadavatelem atentátu byl Icik Abergil, jeden z nejvlivnějších bossů izraelského podsvětí, kterého minulý týden zatkla kvůli údajnému pašování narkotik v Amsterodamu nizozemská policie.

Co se tehdy vlastně stalo?

Typicky nedělní, letně poklidnou atmosféru 1. srpna na jedné z hlavních pražských ulic - Na Příkopě přeťal v půl jedné odpoledne výbuch granátu, který vhodil mladý muž pod vůz před Casinem Royal. Létající úlomky zranily na osmnáct lidí, většinou turistů sedících v nedaleké restaurační zahrádce. Naštěstí jen lehce. Policie v zápětí vyloučila teroristický útok a spekulovalo se se o tom, že šlo o vyřizování účtů podsvětí. Cílem prý měl být izraelský majitel kasina Assaf Abutbul. Jeho otec byl na téměř stejném místě zastřelen najatými vrahy před dvěma lety.

Výbušninu hodil mladý muž na zastavující auto ve 12:30 hodin. K neštěstí se ihned sjeli hasiči, sanitky, a policie. "Máme informaci o tom, že do péče zdravotnických zařízení bylo předáno 18 lidí včetně jednoho dítěte. Všichni s lehkými zraněními. Co se týče národnosti, byli mezi nimi i Irové a Angličané," řekl tehdy ČRO 1 - Radiožurnálu šéf pražské Záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Zranění byli rozvezeni do nemocnic Na královských Vinohradech, Motola, Thomayerovy nemocnice a Na František. Oběťmi byli Američané, Britové, Irové, Češka, ale i občané Bulharska a Kypru. Většina z nich byla v nemocnicích ošetřena ambulantně, avšak Češka a jeden Angličan museli zůstat kvůli podrobnějším vyšetřením hospitalizováni déle. Stejně tak o muž, kterému lékaři vyoperovali dvě střepiny z hlavy.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Jana Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme