OKD získal definitivně Karbon Invest

Stát posvětil jeden z největších obchodů v tuzemském průmyslu. Fond národního majetku podepsal s firmou Karbon Invest smlouvu o prodeji Ostravsko karvinských dolů. Uhlobaroni Viktor Koláček a Petr Votava získali státní podíl v uhelné společnosti za více než čtyři miliardy korun. Karbon Invest dosud držel v OKD mírně nadpoloviční většinu a zbylých 46 procent akcií měl stát. O důlní společnost delší dobu usilovala i investiční skupina Penta, která prodej společnosti OKD zpochybňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důlní štola

důlní štola | Foto: Hornické muzeum Příbram

Předseda představenstva investiční skupiny Penta Marek Dospiva nešetří na adresu Karbon Investu kritikou. "Jak a z čeho splatí Karbon Invest kupní cenu jednorázově, v plné výši a bez jakéhokoli splátkového kalendáře. Není možné vyloučit, že by zdroje potřebné k zaplacení kupní ceny začal čerpat přímo ze zdrojů OKD. "

"Nechápu, jak může pan Dospiva komentovat situaci ve společnosti Karbon Invest, když s ní nemá nic společného.Doporučil bych mu, aby se spíš staral o své vlastní problémy," reaguje mluvčí Karbon Investu Jiří Hrabovský.

Zatímco finančníci zuří, lidé na severní Moravě prodej OKD vítají. Viktor Koláček, šéf Karbon Investu sám kdysi do podzemí fáral. Snad i proto získal sympatie horníků. "Co se týče šachet, ten chlap ví, o čem mluví. Hornictví má v malíčku."

O staronové majitele OKD se však už řadu měsíců zajímavá policie. Viktor Koláček je spolu s dalšími manažery obviněn z toho, že z OKD neoprávněně vyvedl 1,6 miliardy korun.

Markéta Kaclová, Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme