Policie obvinila Dalíka a Večerka z podplácení Kořistky

Nečekané obrátky nabral případ politické korupce kolem unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Z jeho podplácení obvinila policie poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka. Kořistka tvrdí, že mu Dalík s Večerkem nabízeli deset milionů korun za to, že nepodpoří Grossovu vládu. Hlavním důkazem je podle vyšetřovatelů Kořistkova výpověď. Oběma hrozí až pět let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Kořistka

Zdeněk Kořistka | Foto: Poslanecká sněmovna

Policisté zatkli Večerka v šest hodin ráno před jeho domem. Pro Dalíka si dojeli do Kroměříže, kde mu nasadili pouta o půl deváté v hotelu. Poté byli oba převezeni na expozituru protikorupční policie pražské Dlážděné ulici, kde byli oba obviněni z podplácení ve spolupachatelství.

Dalíkův advokát Stanislav Devátý uvedl, že žádný jiný konkrétní důkaz než Kořistkovo tvrzení není z policejního usnesení patrný. "Proto se mi zdá postup, který byl zvolený i s tím zadržením, docela neobvyklý," řekl. Podle zjištění Radiožurnálu jsou ale součástí vyšetřovacích spisů i odposlechy telefonních hovorů.

Obhájci obou obviněných chtějí podat proti usnesení o trestním stíhání stížnost. "Považuji také za skandální, že nám nebylo umožněno podívat se vůbec do spisu, takže my nevíme," podivuje se Devátý. Zda u obviněných padnou návrhy na vazbu, advokát zatím neví.

Po výsleších policie Večerka i Dalíka eskortovala do cel předběžného zadržení v pražské Kongresové ulici. Státní zástupce musí o uvalení vazby rozhodnout nejpozději do 48 hodin. Pokud vazbu navrhne, bude se tím zabývat ostravský soud.

Okresní státní zástupce z Ostravy Martin Fraš, který případ podplácení poslance Kořistky dozoruje, řekl ČTK, že Dalík s Večerkem nebyli zadrženi na jeho žádost. Dodal ale, že policie je oprávněna zahájit trestní stíhání v okamžiku, kdy sežene dostatek důkazů pro spáchání zločinu.

Kořistkovo tvrzení podpořil detektor lži

Podle deníku MF Dnes šéf ODS Mirek Topolánek vyslal koncem července za Kořistkou svého tajemníka Marka Dalíka, aby zjistil, zda poslanec US-DEU při hlasování o důvěře podpoří vládu, či ne. Schůzku zprostředkoval lobbista Jan Večerek. Kořistka později prohlásil, že mu na tomto setkání bylo nabídnuto deset milionů korun a post velvyslance v Bulharsku za to, že Grossovu vládu potopí.

Kořistka nedávno absolvoval výslech na detektoru lži, který ukázal, že mluvil pravdu. Výsledek testu na detektoru ale nelze použít u soudu jako důkaz, kriminalistům slouží jako pomocný prostředek při vyšetřování některých případů. Více zde

Dalík a Večerek odmítli test na detektoru podstoupit. Dali by přednost tomu, kdyby policie využila osobní konfrontace lidí zapojených do případu. Trvají na tom, že Kořistka lže. Dalík již podal na Kořistku trestní oznámení pro křivé obvinění. Brání se také sama ODS, která se žalobou domáhá veřejné omluvy a desetimilionového odškodnění.

ODS: Vyšetřování je zmanipulované

Předseda ODS Mirek Topolánek tvrdí, že případ údajného podplácení Kořistky je zmanipulovaný. V tuto chvíli ale nechce celou záležitost příliš komentovat. "Případ budu samozřejmě sledovat a osobně se domnívám, že není řešen korektně, a to dlouhodobě," řekl dnes Radiožurnálu Topolánek.

V uplynulých dnech ke kauze prohlásil, že se obává falešných svědků. "Vyšetřování případu provázejí manipulace, úniky informací, nátlak na změnu výpovědí, politizace i porušování presumpce neviny," uvedl Topolánek v tisku. Premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross i ministr vnitra František Bublan odmítají obvinění, že do vyšetřování zasahují.

Topolánek také podezírá policii, že v souvislosti s vyšetřováním případu údajného uplácení poslance Kořistky odposlouchává jeho telefon. Mladé frontě Dnes řekl, že je nelegálně odposlouchávaný v podstatě po celou dobu, co je ve funkci, a Kořistkův případ měl tento odposlech legalizovat.

Premiér Gross dnes na Topolánkova slova reagoval takto: "To je opravdu už trochu křeč, myslím si, že žijeme v právním státě. Pokud vím, tak nic takového pravda není. V tomto státě platí zákony a o odposleších nerozhoduje ani ministr vnitra ani policie, ale nezávislý soud. To je ta adresa, kde si může někdo stěžovat," řekl.

Proti postupu policie vůči Dalíkovi a Večerkovi se hodlá ODS podle Topolánka bránit: "Tak my jsme podali žalobu na Kořistku a mne udivuje, že nebyl vyšetřován za křivé obvinění a pomluvu, protože tam je tvrzení proti tvrzení. A to že byli předvedeni, a uvažuje se dokonce o jejich vazbě z důvodu ovlivňování svědků, když u toho byli jenom oni tři - to si myslím, že je velká manipulace a já si myslím, že se to policii nakonec vymstí! Protože ten případ tak, jak ho vidí právníci, se kterými jsem mluvil, opravdu ukazuje na velký náběh na policejní stát a my se budeme bránit," zdůraznil pro Radiožurnál Topolánek.

Podle médií kauza bez ohledu na její výsledek oslabila Topolánkovo postavení v čele ODS. Nejsilnější opoziční strana bude volit nové vedení na prosincovém kongresu v Praze. Případ by mohl mít také vliv na rozhodování voličů v blížících se volbách do krajských zastupitelstev a do Senátu.

V. Klaus: Teatrální veřejné zatýkání nebylo nutné

Prezident republiky Václav Klaus kritizoval způsob, jakým police zatkla Jana Večerka a Marka Dalíka: "Já myslím, že jestli policie něco chtěla, mohla si toho či onoho normálním standardním způsobem předvolat. Já si nejsem vědom toho, že by tito dva pánové utíkali někam přestrojeni do ciziny, a proto udělat to touto formou, považuji za hříčku, která není férová a která nic pozitivního o našem právním řádu neříká," upozornil Klaus.

Milan Kopp, Petr Doležel, Martin Hromádka, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme