Američtí pohraničníci čelí nelegální imigraci z Mexika

Dramatickou noc zažil na jihozápadě Spojených států zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina. V rámci předvolební reportážní cesty pozvali skupinku zahraničních novinářů na zelenou hranici s Mexikem američtí pohraničníci. Cílem bylo reportérům z ciziny ukázat, že teroristé z jihu do Spojených států neproniknou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americká hlídka

americká hlídka | Foto: Miroslav Konvalina

Jak se ale dozvíte z reportáže Miroslava Konvaliny, při noční hlídce s pohraničníky se ukázalo, že americko-mexická hranice není přes veškeré nasazení lidí a techniky neprůchodná.

Strážci zákona zadrželi přímo před očima zahraničních novinářů skupinku asi deseti žen a dětí, které pašeráci lidí vedli z Mexika do Spojených států elektronicky hlídanou stokou. Český rozhlas se mohl přesvědčit o tom, že za jedinou noc vyplašila hlídka několik skupin Mexičanů, kteří odhodili balíky a tašky s marihuanou za více než milion dolarů. Není to nic tady v Arizoně nic neobvyklého.

Pohraničníci Českému rozhlasu řekli, že do konce září zadrželi přes 490 tisíc lidí, převážně z Mexika a dalších států Latinské Ameriky, kteří se pokusili dostat ilegálně do Spojených států. Americké úřady přiznávají, že v poušti u hranic nacházejí kostry a ostatky stovek lidí.

Na hranicích Mexika a Spojených států se odehrává každou noc i přes den děsivé divadlo. Kojotís, jak se nazývají pašeráci lidí, drží na mexické straně tisíce chudých rolníků, kteří přišli o obživu poté, co Spojené státy zřídily zónu volného obchodu v Severní Americe a zaplavili Mexiko levnými potravinami. Po malých skupinkách posílají hispánce na americkou stranu mexické hranice, kde mají najít práci.

Muži, ženy a děti netuší, že mají před sebou několikadenní pochod pouští nebo jako dnes v noci cestu podzemními kanály. Mezi ženami, které právě prošly kontaminovanou stokou, byla také maminka v sedmém měsíci těhotenství, která pravděpodobně toužila porodit ve Spojených státech, aby se stalo její dítě americkým občanem. Američané jí po vyřízení formalit poslali zpátky do Mexika.

Není ale vyloučeno, že jí ještě dnes zadrží znovu na jiném místě. Američtí pohraničníci a další složky ministerstva pro vnitřní bezpečnost se snaží zadržet co nejvíce lidí, ale pašeráci je v Mexiku čekají a aby dostali slíbené peníze, ženou vyděšené lidi zpět na sever.

Zadržení statisíců ilegálů ale už není prioritou mužů v uniformách na americké straně. Dostávají posily a novou techniku, aby byli připraveni na chvíli, kdy velkou propustnost americko-mexické hranice objeví teroristé, zatím se tak nestalo.

Ostrá hranice mezi nejvyspělejším a nejchudším světem je zatím dějištěm nekonečné bitvy s bezbrannými chudáky z jihu a s pašeráky drog, kteří nelitují jakýchkoliv prostředků k tomu , aby se dostali k tučnému výdělku.

Obyvatelé Arizony na to vše doplácejí. A jak nám řekli, jsou šokováni tím, že to ani jednoho z amerických prezidentských kandidátů nezajímá natolik, aby o tom při své kampani vážněji mluvil.

Milan Kopp, Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme