Bílému domu bude i další 4 roky šéfovat George Bush

Bezpečnost a postavení ve světě slíbil Američanům posilovat staronový prezident George Bush ve svém vítězném projevu. Současně popřál vše nejlepší svému demokratickému vyzývateli Johnu Kerrymu, který krátce předtím veřejně uznal svoji porážku. Republikáni kromě setrvání v Bílém domě rozšířili své pozice v Kongresu. Podle předběžných výsledků budou mít ve stočlenném Senátu 54 zástupců - tedy o tři více než dosud - a v dolní komoře, Sněmovně reprezentantů, si polepšili o čtyři křesla, tři místa dosud zůstavají nerozhodnuta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

manželé Bushovi

manželé Bushovi | Zdroj: ČTK

Bílý dům v Bostonu oznámil vítězství s tím, že George Bush dostal víc hlasů než jakýkoli jiný republikán v historii, ale republikáni dávají nešťastným demokratům šanci na to, aby si uvědomili situaci. Podle bývalého newyorského republikánského starosty Rudy Giullianiho by měli demokraté čelit realitě a uznat, že už nemohou vyhrát. Bushův tým ví, že jejich kandidát má na rozdíl od roku 2000 podporu 51 procent voličů. Takové podpoře se dlouho nikdo netěšil.

John Kerry už porážku přiznal. Svému soupeři - současnému prezidentovi Georgi Bushovi - telefonicky blahopřál k vítězství. Kerryho telefonát ukončil hrozbu vleklých tahanic kolem výsledku voleb, který je podobně jako v roce 2000 velmi těsný. Jak řekl Kerry před shromážděním svých příznivců a před televizními kamerami, jejich hovor se týkal i dalších věcí. "Hovořili jsme o nebezpečí rozdělení našeho státu, o tom, že naše země potřebuje, zoufale potřebuje, jednotu, o potřebě najít společnou půdu. Doufám, že dneškem můžeme toto uzdravování zahájit."

George Bush ve svém prvním projevu zdůraznil, že ve své funkci bude i nadále posilovat bezpečnost Ameriky a upevňovat její postavení ve světě. Popřál mimo jiné i všechno nejlepší svému demokratickému rivalovi Johnu Kerrymu. Zdůraznil také nutnost jednoty amerického národa. "Náš národ se sám ubrání a poslouží svobodou všem lidem. Jsem hrdý, že pocházím z tak úžasné země. A jsem pyšný, že já ji povedu kupředu."

Posílit bezpečnost Spojených států a nadále upevňovat jejich mezinárodní postavení - to slíbil znovupotvrzený americký prezident George Bush ve svém prvním projevu. Své vítězství v úterních prezidentských volbách označil za historické. Slíbil dále, že se zaměří jak na vnitřní, tak i na celosvětovou politiku. "Budeme pokračovat v ekonomickém pokroku, transformujeme daňová pravidla, zlepšíme sociální zabezpečení pro příští generaci, otevřeme veřejné školy všude, kde by mohly být, ale pomůžeme i zrodu demokracie v Iráku a Afghánistánu."

Opět se potvrdilo, že republikán, který vyhraje stát Ohio, má Ameriku. Kerry není Clinton, nedobyl pro demokraty nová území. V Ohiu mu chybělo 100 tisíc hlasů, i když oba kandidáti vedli velmi silnou a výborně financovanou kampaň. Rozhodnějšímu z kandidátů dala hlas o něco více než polovina ze 112 miliónů voličů. O vítězství tentokrát není pochyb. Navíc republikáni dále dominují i Kongresu a Amerika se přiklání ještě více doprava. Prezident Bush se může ve svém druhém funkčním období pokusit spojit hluboce rozdělený národ, jít na určité kompromisy a demokraty a zapsat se tím do historie, anebo jít víc doprava, vyslyšet venkovany, především konzervativní křesťané, kteří ho volili, protože jsou proti manželství homosexuálů, potratům, chtějí si udržet své zbraně a právo rozhodovat o stavu světa a bojí se klonování.

Prezident Bush získává ještě větší sebevědomí, nebude ale už pod tlakem na zvovuzvolení. Američané si vybírali podle osobnosti, které více věří. Potvrdilo se, že uprostřed bitvy s terorem nechtějí měnit nejvyššího velitele. Vzkaz zbytku světa je jasný: Amerika potřebuje spojence v Evropě, ale bude určovat podmínky tohoto partnerství.

letáček poraženého Johna Kerryho

Kromě Ohia neznáme výsledky ani v malých státech Iowa a Nové Mexiko. Je ale jasné, že George Bush vyhrál na Floridě, která má 27 hlasů, což je při konečném potvrzení prezidenta USA zásadní.

Poté, co se ukázalo, že současný americký prezident George Bush má k vítězství blíž, stoupla cena ropy a dolar posílil. Průběh prezidentských voleb v USA kurz české měny zatím neovlivnil.

Zahraniční reakce

Český prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Cyril Svoboda znovuzvolení George Bushe uvítali. Podle obou politiků to bude znamenat kontinuitu dosavadní politiky Spojených států. Klaus nešetřil chválou na hodnoty vyznávané současným americkým prezidentem. Symbolizují podle něj nejlepší tradice Ameriky, jejich vztah ke svobodě, optimismu, individualismu, liberálnímu ekonomickému prostředí a konzervativním hodnotám. Podle Svobody je znovuzvolení republikána Bushe dobrou zprávou i pro Českou republiku. Naše vztahy jsou vynikající a vynikající budou i nadále.

Německý kancléř Schröder už blahopřál Georgi W. Bushovi ke znovuzvolení, věří, že bude pokračovat úzká a dobrá spolupráce, což je víceméně eufemistické prohlášení, s ohledem na to, že Schröder vedl protiamerickou koalici v Evropě před iráckou válkou a George Bush naopak ignoroval německého kancléře celý rok po jeho znovuzvolení do čela vlády ekonomicky nejsilnější země EU. Z německých politiků nejupřímněji tedy myslela své volební gratulace Angela Merkelová. Předsedkyně konzervativní pravice, obhajovala USA při tažení proti Iráku a zůstala tak věrná bezmezné transatlantické družbě.

Naproti tomu země, které se zásahem v Iráku nesouhlasily, jako Francie nebo skandinávské státy, doufají, že Bush bude ve svém druhém volebním období více usilovat o spolupráci se zahraničím.

Vítězství George Bushe bude potvrzením odvahy Američanů, soudí ruský prezident Vladimír Putin. Podle něj obyvatelé Spojených států svojí volbou prokázali, že se nezalekli mezinárodního terorismu. Putin si totiž myslí, že teroristé měli v úmyslu znemožnit znovuzvolení Bushe a vystupení bin Ládina v závěru prezidentské předvolební kampaně to jen potvrzuje.

Podle Vladimíra Putina nebude dialog se Spojenými státy lehký, ať už tam bude vládnout ten či onen prezident, protože mezi takovými zeměmi, jako je Rusko a Spojené státy, které mají mezi sebou tolik smluvních závazků, bývají vždy problémy, řekl Putin. Připomněl, že když byl George Bush mladší zvolen před 4 lety poprvé, bylo ze Spojených států vyhoštěno 50 ruských diplomatů pro podezření ze špionáže. Rusko odpovědělo podobně. Putin dodal, že za 4 roky se vzájemný dialog znatelně zlepšil. Doufá, ať už zvítězí kdokoliv, že nezačnou jednání mezi Ruskem a Spojenými státy zase uprostřed kruhu.

Polsko jako největší spojenec Ameriky ve střední a východní Evropě neočekává po vítězství George Bushe žádné změny ani překvapení ve vzájemných vztazích. Uvedl to šéf polské diplomacie Wlodzimierz Cimoszewicz.

Ministr zahraničí Wlodzimierz Cimoszewicz uvedl, že po volbách se musí Spojené státy snažit zlepšit své vztahy s Evropou. "Boj s mezinárodním terorismem bude nepochybně prioritou číslo jedna pro každého amerického prezidenta. Bylo by ale třeba se snažit jak z evropské tak z americké strany o lepší spolupráci. Zájmy, nejen ty hospodářské, ale i ty, které souvisejí s bezpečností, máme společné. Někdy dokonce totožné," řekl Cimoszewicz.

Podle premiéra Marka Belky vytvoří znovuzvolení George Bushe pro Polsko velmi užitečnou situaci. Bude možné například pokračovat v už zahájené modernizaci armády s pomocí Spojených států. Očekává také zvýšení amerických investic a doufá, že za nějakou dobu dojde i k pokroku v otázce víz.

Většina arabské veřejnosti si přála, aby americký prezident George Bush, nezvítězil ve volbách. Na změnu čekali hlavně kvůli válce v Iráku a také z obav před dalšími kroky republikánského prezidenta na Blízkém východě. Většina Arabů se obává, že staronový americký prezident bude pokračovat v preventivních válkách na Blízkém východě. Největší obavy se týkají v současné době situace v Sýrii a Libanonu a také v Íránu, který sice není arabskou zemí, ale je považován za regionální velmoc Blízkého východu. Toto hodnocení přinesli zpravodajové katarské televize Al Džazíra v arabských zemích. Zpravodaj LA Džazíry v Izraeli a na palestinských územích uvedl, že Palestinci Bushovo vítězství očekávali, ale pro sebe neviděli rozdíl mezi oběma kandidáty na prezidenta. Očekává se, že oficiální reakce z arabského světa budou mít diplomatický charakter.

Markéta Kaclová, Pavel Novák, Miroslav Konvalina, Jan Šmíd, Lenka Šumová, Petr Vavrouška, Regina Prouzová-Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme