Šéf americké diplomacie Powell rezignoval

Amerického prezidenta George Bushe opouští ve světě nejpopulárnější člen jeho vlády, ministr zahraničí Colin Powell. Rezignaci odevzdal prezidentovi už v pátek a dnes spolu s dalšími třemi členy dosavadního kabinetu svůj záměr zveřejnil. Změny souvisí s rekonstrukcí kabinetu po Bushově znovuzvolení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Colin Powell

Colin Powell | Foto: EPA

Dnešní zpráva není nijak překvapující. Powell mluvil o odchodu z ministerstva už dříve a v posledních měsících o tom s prezidentem Bushem vyjednával. Po změně situace na Blízkém východě se ale uvažovalo, že Powell zůstane v úřadu déle, aby se pokusil dosáhnout míru mezi Palestinci a Izraelem.

První afroameričan na postu ministra zahraničí, o kterém se v polovině 90. let uvažovalo jako o prezidentském kandidátovi, se domnívá, že svou úlohu už splnil a že je čas odejít. Chystal se k tomu už dlouho, ale mezinárodní situace to nedovolovala.

Komentátoři poukazují na to, že Colin Powel sice sklízel velký obdiv v Evropě, ale nedokázal ho využít a doma jako umírněný člen Bushova týmu většinu zásadních bitev zejména s ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem prohrál.

Jeho popularity americká vláda několikrát využila. Colin Powell zejména těžce nesl, že musel na příkaz prezidenta Bushe prezentovat před válkou v OSN nepravdivé informace o iráckých zakázaných zbraních.

Powell zůstane v úřadu dokud nebude jmenován jeho nástupce. Zapojí se ještě do přípravy palestinských a iráckých voleb a dokud se nenajde náhrada, je odpovědný také za vyjednávání se Severní Koreou a Íránem o ukončení jejich jaderných programů.

Po Bushově znovuzvolení podali demisi již ministr spravedlnosti John Ashcroft a ministr obchodu Don Evans. Dnes je následovali ministr energetiky Spencer Abraham, ministr školství Rod Paige a ministryně zemědělství Ann Vennemanová.

Na Ashcroftovo místo Bush již nominoval dosavadního šéfa kanceláře Bílého domu Alberta Gonzalese. Výběr nového ministra zahraničí bude podle odborníků trvat nejméně do konce roku. Žhavým kandidátem je podle zákulisních spekulací John Danforth, americký velvyslanec u OSN

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme