Palestinci spekulují o Arafatově otravě

Někteří Palestinci spekulují o přesné příčině smrti jejich předáka Jásira Arafata. Palestinský premiér Ahmad Kurája proto oficiálně požádal Francii o kompletní Arafatovu lékařskou dokumentaci. Chce tak získat především přesné údaje o příčině Arafatova úmrtí. Zejména v arabském světě se totiž šíří informace o tom, že Arafata otrávili Izraelci. Taková obvinění ale izraelští činitelé rozhořčeně odmítli. Poukázali přitom na to, že umožnili zahraničním lékařským týmům Arafata vyšetřit a následně mu povolili odletět na léčení do Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jásir Arafat

Jásir Arafat | Foto: EPA

Situace na palestinských územích se po smrti předsedy autonomie Jásira Arafata stala nepřehlednou. Tento stav se navíc den ode dne prohlubuje.

U Palestinců převládá názor, že Jásira Arafata někdo na přání Izraele úmyslně otrávil. A to i přesto, že to Izraelci ostře odmítli. Podle zdrojů Českého rozhlasu se hlavní čtyři politici, kteří si rozdělili moc po Jásiru Arafatovi, shodují na tom, že chtějí jednotu Palestinců a také mírovou dohodu s Izraelem.

Izrael v minulých dnech potvrdil, že dohoda je možná, pokud bude nové vedení bojovat proti infrastruktuře teroru, tedy Hamásu a islámskému Džihádu. Palestincům hrozí občanská válka anebo stejný přístup Izraele jako k Jásiru Arafatovi. Dá se očekávat stupňování napětí.

Markéta Kaclová, Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme