Lékárnice půjde za prodej efedrinu na osm let do vězení

Za neoprávněný prodej 19 kilogramů efedrinu půjde lékárnice z Krásné Lípy na Děčínsku na osm let do vězení. Jejím třem komplicům, kteří od ní efedrin kupovali a prodávali dál nebo z něj vyráběli pervitin, uložil ústecký krajský soud tresty od čtyř do šesti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Jan Rosenauer

Třiapadesátiletá Eliška Petrášová podle soudu získala prodejem efedrinu téměř milion korun. Hájila se tím, že těmito penězi prý chtěla zachránit před krachem svou lékárnu. Soud při svém rozhodování vzal i tuto její obhajobu v úvahu a uložil ji trest na spodní hranici trestní sazby.

Předsedkyně senátu Jana Kurešová uvedla, že k polehčujícím okolnostem patří i plné doznání Petrášové. Naopak ji přitížilo, že efedrin nelegálně prodávala dlouhou dobu od roku 2001 do října 2003 a prodala ho velké množství. Jako lékárnice si také musela být vědoma škodlivých účinků drog.

Pavlu Kubátovou, devětadvacetiletou uklizečku v lékárně Patrášové, poslal soud do vězení na šest let. Podle zjištění soudu to byla ona, která přemluvila Petrášovou, aby problémy s financováním lékárny vyřešila prodejem efedrinu. Také od Petrášové odebrala největší množství efedrinu, ale nepřiznala se.

Dvaatřicetiletý Jiří Volf a devětatřicetiletý Roman Škaryda půjdou do vězení každý na čtyři roky. Také v jejich případě soud považoval za přitěžující okolnosti délku dobu kupování většího množství efedrinu. Z něj vyráběli i pervitin, který dál prodávali.

Sedmatřicetiletého Františka Dužára soud zprostil obžaloby. Ve své závěrečné řeči to soudu navrhla státní zástupkyně, protože během hlavního líčení se nepodařilo prokázat, že by Dužár efedrin od Petrášové kupoval.

Petrášová si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, Volf a Škaryd se odvolali. Státní zástupkyně se vzdala v případě Dužára práva na odvolání, u ostatních si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Dužár se vzdal práva na odvolání.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme