Asijské zemětřesení má stále vliv na vibrace planety

Dva týdny poté, co silné zemětřesení u Sumatry vyvolalo ničivou vlnu tsunami v Indickém oceánu, se zeměkoule jako celek stále ještě chvěje. Oznámili to v neděli v Melbourne odborníci z Australské národní univerzity. Chvění nesporně překračuje úroveň základní vibrace, kterou Země vydává normálně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta Země

Planeta Země | Foto: Earth Sciences and Image, NASA-Johnson Space Center

Zemětřesení u Sumatry i o něco zrychlilo rotaci Země, tedy o zlomek sekundy zkrátilo den, a způsobilo mírné vychýlení její osy. Richard Gross z americké vesmírné agentury NASA odhaduje, že den se zkrátil o tři miliontiny vteřiny a zemská osa se vychýlila o 2 a půl centimetru.

Česko postrádá 14 občanů

Česká republika má téměř dva týdny po zemětřesení v jihovýchodní Asii silné podezření, že osm jejích občanů katastrofu nepřežilo. V Thajsku podle našeho velvyslance Jiřího Šitlera přibyl další člověk, o jehož život panují velké obavy. Dosud nebyl na seznamu nezvěstných, má totiž dvojí občanství a v Česku jej nikdo nepostrádal.

Oficiálně potvrzena zůstává jediná česká oběť přírodní pohromy, celkem 14 občanů se z Asie dosud neozvalo svým blízkým či úřadům. Mezitím pokračují sbírky na pomoc postiženým. Na účtech českých nevládních organizací se už shromáždilo přes 160 milionů korun.

Experti pražského Kriminalistického ústavu předali diplomatické službě ministerstva zahraničí tři profily DNA osob pohřešovaných v Thajsku. Mohly by pomoci expertům stanovit identitu prvních tří Čechů pohřešovaných po nedávné katastrofě. Policejní genetici nyní čekají na vzorky od dalších postižených rodin.

Na kontě libereckých záchranářů, kteří budou čtvrt roku pomáhat nemocným a zraněným dětem na postižené Srí Lance, jsou už 3 milióny korun. Díky solidaritě české veřejnosti se jim také podařilo shromáždit veškerý zdravotnický materiál, přístrojové vybavení pediatrické ambulance, potraviny a také humanitátní pomoc. První čtyři zdravotníci odlétají do jihovýchodní Asie. Zbytek týmu odcestuje v pátek. Bývalý český velvyslanec na Srí Lance Alexandr Vetengl jim tam pomůže vybudovat potřebné zázemí.

Na obnově Srí Lanky se budou podílet i nejmenší obyvatelé Děčína. Tamní dům dětí a mládeže bude vyrábět keramické plakety. Za padesát korun je bude prodávat organizace Adra. Peníze získané z prodeje pak skončí na kontě pro obnovu vytipované konkrétní školy na Srí Lance. Ředitel děčínského domu dětí Zdeněk Kult upřesnil, že keramickým plaketám vévodí symbol ostrova.

I po třinácti dnech od katastrofy byl nalezen živý člověk

Na Srí Lance, postižené na konci prosince po zemětřesení obřími mořskými vlnami, se podařilo zachránit dalšího člověka. Neuvěřitelných třináct dnů přežil starší muž zavalen sutinami domu v přístavním městě Gallase. Záchranáři ho měli původně za další z obětí řádění ničivé vlny tsunami, která se přehnala Indickým oceánem. Bezvládné tělo se ale nečekaně začalo hýbat.

Zachráněný muž nedokázal vysvětlit, jak se mu podařilo pod troskami domu v třicetistupňovém vedru přežít tolik dní. Byl dezorientovaný, nevěděl, co se kolem děje, s četnými zraněními je teď v nemocnici.

Milan Kopp, Zdenka Turková, Jana Zemanová, Marika Táborská, Zuzana Gálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme