Stíhaní manažeři Union banky byli propuštěni z vazby

Čtyři bývalí manažeři zkrachovalé Union banky opustili bránu vazební věznice v Ostravě. Rozhodl o tom vrchní státní zástupce Alexandr Dadam. Podle něj už někdejší představitelé peněžního domu nemohou ovlivnit svědky, a proto nemusí čelit trestnímu stíhání za mřížemi. Manažeři jsou obviněni z toho, že poskytovali řadu rizikových úvěrů v hodnotě tří miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Fučík

Miroslav Fučík | Foto: Dan Krzywoň

Bývalý generální ředitel Union banky Jiří Babiš odcházel rychlým krokem do připraveného vozu obklopen houfem novinářů. O svých pocitech moc mluvit nechtěl. Co říkáte na to obvinění? "Co mám dělat, no nic."

Státní zástupce Alexandr Dadam upřesnil, z čeho někdejší bankéře viní. "Z porušování povinností při správě cizího majetku a z porušování závazných pravidel hospodářského styku, kterých se měli dopustit v souvislosti s 20 případy poskytnutých úvěrů."

Členům představenstva banky Miroslavu Fučíkovi, Tomáši Seidlerovi, Jiřímu Babišovi a někdejšímu řediteli pro obchod Tomáši Michalovi hrozí až osmileté vězení.

Petr Stoklas, obhájce jednoho z obviněných, nesouhlasí s tím, že manažeři Union banky vůbec skončili na tři měsíce ve vazbě. Zvažuje dokonce ústavní stížnost. "Nebyl zjištěn jakýkoli poznatek o tom, že by kdokoli z našich klientů se snažil nějakým způsobem ovlivňovat průběh tohoto šetření."

Státní zástupce obvinil za podivné finanční machinace uvnitř banky celkem sedm lidí.

Marika Táborská, Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme