Severní Korea přiznala, že má jaderné zbraně

Severní Korea oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně. Tyto prostředky jsou údajně určeny na sebeobranu proti snaze Spojených států izolovat KLDR. Pchjongjang současně "na neurčitou dobu" přerušuje šestistranná jednání o svém jaderném programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

severokorejská jaderná elektrárna

severokorejská jaderná elektrárna | Foto: GlobalSecurity.org

Zprávu oznámila oficiální severokorejská agentura KCNA. "Vyrobili jsme jaderné zbraně, abychom mohli čelit přetrvávající jednosměrné politice Bushovy vlády izolovat a zadusit KLDR," cituje agentura mluvčího severokorejského ministerstva zahraničí.

Pchjongjang přitom zdůraznil, že jeho jaderné zbraně "zůstanou za každé situace jaderným odstrašujícím prostředkem sebeobrany". Současně obvinil Washington, že se snaží svrhnout severokorejský režim.

Jak Radiožurnálu řekl český vyslanec v Severní Koreji Miroslav Podhajský, není to poprvé, co se informace o vlastnictví jaderných zbraní objevila." Té informaci můžete věřit, nemusíte věřit, prostě je to informace a protože nikdo z nás nemá možnost nějakým způsobem verifikovat, tak se k tomu také takovým způsobem přistupuje," upozornil český vyslanec.

Severokorejské přiznání podle americké ministryně zahraničí Condoleezzy Ricové jen zvýší izolaci Pchjongjangu. Šéfka diplomacie zdůraznila, že všichni v mezinárodní komunitě, zejména sousedé Severní Koreje, dali jasně najevo, že Korejský poloostrov musí zůstat bezjaderný.

Ačkoli náměstek amerického ministra zahraničí John Bolton zdůraznil, že Washington je kdykoli připraven k obnovení rozhovorů, Pchjongjang nyní prohlásil, že k tomu nevidí důvod. "Chtěli jsme šestistranná jednání, ale jsme nuceni naši účast na rozhovorech přerušit na neurčito, dokud nezjistíme, že existuje důvod, proč se jednání účastnit," informuje KCNA.

Americká vláda se domnívá, že KLDR dělá velkou chybu. Zdejší komentátoři usuzují, že se severokorejský režim zalekl inauguračních výroků prezidenta Bushe o svržení tyranských režimů. CNN připomíná, že v inauguračním projevu Bush Severní Koreu nejmenoval. V následném poselství o stavu Unie americký prezident kladl důraz na spolupráci asijských zemí, které se snaží přimět Severní Koreu, aby jaderný program opustila.

Robert Mikoláš, Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme