Lidovci chtějí kvůli Grossovu bytu jednat s ČSSD, ODS a US-DEU

Kauza majetkových poměrů rodiny premiéra Grosse zvedá ze židlí koaliční lidovce. Šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek prohlásil, že aféra ohrožuje akceschopnost vlády a má závažný ústavní rozměr. Dnes lidovci oznámili, že chtějí kvůli aféře iniciovat jednání s předsedy ČSSD, ODS a Unie svobody-DEU. Ještě předtím hodlají svolat jednání lídrů koaličních stran.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Gross, Miroslav Kalousek

Stanislav Gross, Miroslav Kalousek | Foto: Slovensko-český klub

Křesťanští demokraté vyzývají kvůli případu rodinných majetkových poměrů premiéra Stanislava Grosse k jednání všechny parlamentní strany kromě komunistů. Podle šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska je už třeba něco podniknout.

"Předsednictvo (KDU-ČSL) mě dnes pověřilo, abych vyzval předsedy ČSSD, ODS a Unie svobody k jednání o aktivních krocích, které by ochránily dobré jméno České republiky. Před tímto jednáním budeme iniciovat schůzku vedení koaličních stran. Domníváme se, že ten problém už není problémem jenom sociální demokracie, jenom premiéra, je problémem v zásadě všech a všichni bychom měli hledat aktivní řešení."

Šéf lidovců přitom zdůrazňuje, že je rozhodně proti předčasným parlamentním volbám. "My nikoho nevyzýváme ani k odstoupení ani k nějakému jinému chování, my říkáme: Všichni máme spoluodpovědnost, sedněme k jednacímu stolu a vyřešme ten problém, protože na druhou stranu odmítáme interpretaci, že tady žádný problém není."

Předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Michal Kraus je zaskočen tím, že aktivita KDU-ČSL přišla v době, kdy premiér Gross pracovně odcestoval do Francie. Jak Radiožurnálu řekl, případné schůzky se ČSSD samozřejmě zúčastní, ale základy spolupráce na bázi solidního partnerství jsou podle něj v tuto chvíli zásadním způsobem otřeseny.

"Seriózní partner, který má zájem na seriózní komunikaci, by měl věci takovéto důležitosti řešit osobně a nikoli v době, kdy je premiér v zahraničí a nemůže reagovat. Já mám za to, že KDU-ČSL začíná opět předvádět jakousi svoji zajímavou hru."

Ani s tvrzením KDU-ČSL o ohrožení akceschopnosti vlády a pověsti republiky v zahraničí Kraus nesouhlasí. "Podle mého v tuto chvíli se nejedná o kauzu takového rozměru, která by měla nějakým zásadním, dramatickým způsobem ovlivňovat renomé České republiky v zahraničí."

Kritiku načasování dnešního prohlášení lidovců Kalousek odmítá. V rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že s Grossem mluvil ráno ještě před jeho odletem do Francie.

Místopředseda unionistů František Pelc potvrdil zájem strany zúčastnit se jednání. To, že lidovci přišli s výzvou teď, nepovažuje za záměr. Vyplynulo to podle něj z vývoje kauzy. "Já si myslím, že pan předseda Kalousek má pravdu v tom, že tady je určitá důvěra otřesena, a to nejenom v koalici, ale v celou politickou scénu.

Občanští demokraté na případnou schůzku, kterou chtějí svolat lidovci, rozhodně dorazí. Potvrdil nám to jejich předseda Mirek Topolánek. "Situace, která nastala v koalici, poškozuje Českou republiku, a k takovému jednání mělo dojít podle nás už dříve. Každého jednání, které povede k ukončení trápení této vlády a případně ke zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny, se zúčastníme a budeme se pokoušet konstruktivně k tomu jednání přistoupit."

Trpělivost s kauzou kolem majetkových poměrů premiérovy rodiny došla šéfovi lidovců Kalouskovi poté, co vyšlo najevo spojení firmy premiérovy manželky s podnikatelkou Libuší Barkovou, která je trestně stíhána.

Naděžda Hávová, Marika Táborská, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme