V platnost vstupuje Kjótský protokol o omezení skleníkových plynů

Dnes vstupuje v platnost takzvaný Kjótský protokol. Dohoda zavazuje 141 zemí k tomu, aby snižovaly své emise. Dokument má ale jeden háček - nepodepsaly ho Spojené státy a Austrálie. Redukce skleníkových plynů tedy bude menší, než se původně předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komín teplárny

Komín teplárny | Zdroj: AFP

Po znovuzvolení prezidenta George Bushe odmítly Spojené státy následovat příklad Ruska, které loni protokol schválilo. Dohodu, která se v Kjótu zrodila v roce 1997, přitom USA za vlády Billa Clintona pomáhaly vyjednávat. Po nástupu Bushovy administrativy ale Bílý dům smlouvu zatrhnul.

Americký politolog Zbygniew Brzezinski přiznává, že smlouva o globální oteplování je i v Americe stále předmětem sporů."Domnívám se, že bylo chybou Spojených států přijmout jednoduše negativní přístup. Zejména po 11. září vidíme v Americe tendence k jednostrannosti v těchto záležitostech. Je tady takové přesvědčení o nutnosti směřování k ochraně americké suverenity."

Na negativní vliv skleníkových plynů jako na jeden z hlavních faktorů globálního oteplování upozorňuje také známý americký ekolog Lester Brown. "Mnoho přírodních katastrof, které se vztahují k počasí, jako vedra, povodně, sucha, hurikány, tajfuny a zimní bouře, jsou pravděpodobně výsledkem globálního oteplování a lidská role ve zvyšování teploty je myslím velmi zřejmá. Ve vědecké komunitě existuje v podstatě shoda na tom, že jsme do určité míry odpovědní za to, co se děje na klimatické frontě."

Signatáři Kjótského protokolu musejí zredukovat exhalace zhruba o pět procent v porovnání s produkcí roku 1990. Česká republika patří k největším znečišťovatelům ovzduší v Evropě. Měla by snížit emise o osm procent. Jejich největším zdrojem je zastaralý průmysl a doprava. "V současné době za každý Čech zodpovědný za 12,5 tuny emisí oxidu uhličitého ročně. Přitom evropský průměr se pohybuje kolem osmi tun," upřesnila Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku.

Protokol dnes podpoří nevládní ekologické organizace v řadě zemí. V Lisabonu uskuteční aktivisté na kolech cestu kolem velvyslanectví signatářských států protokolu, u berlínského Bundestagu bude vypuštěn balon a v Paříži bude vyvěšen obří nápis "Kjóto 2005, připojte se!" adresovaný Washingtonu a dalším, kteří protokol odmítli. Demonstrace se uskuteční u amerických diplomatických zastupitelství v Tokiu, Moskvě a Římě.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme