Lídři koalice spějí ke kompromisu

Širší vedení koaličních stran hledala ve čtvrtek řešení krize, která vznikla kvůli majetkovým poměrům premiéra Stanislava Grosse. Lidový dům potvrdil zájem na pokračování koalice s KDU-ČSL a US-DEU a oznámil, že Gross se omluví za některé výroky. Lidovci nebudou do velikonočního sjezdu ČSSD naléhat na odstoupení premiéra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lídři vládní koalice

lídři vládní koalice | Foto: Michal Kamaryt

Každá strana přednesla své stanovisko před novináři zvlášť a doplňující otázky médií nebylo možné položit. Podle Stanislava Grosse je vůle pokračovat v koalici. Miroslav Kalousek dodal, že KDU-ČSL ponechá ČSSD čas na to, aby pochybení svého úřadujícího předsedy vyřešila svými vlastními vnitřními mechanismy a nebude do té doby, tedy do velikonočního sjezdu, naléhat na Grossovu demisi.

Ministr práce a sociálních, místopředseda ČSSD věcí Zdeněk Škromach oznámil, že premiér Gross předstoupí před sociální demokracii s omluvou všem, kteří se mohli jeho výroky cítit dotčeni.

Podle Škromacha považují sociální demokraté majetkové poměry Grossovy rodiny za urovnané. Už ve středu Gross oznámil, že na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSS požádá o důvěru. Pokud by nezískal silný mandát, bude rezignovat.

Předseda unionistů Pavel Němec dodal, že jeho strana bere na vědomí prohlášení koaličních partnerů, která dávají naději na pokračování koalice. Unie svobody také vítá rozhodnutí Grosse omluvit se za některé výroky, kterými komentoval majetkové poměry své rodiny.

Omluva v Kopřivnici

Stanislav Gross se už dnes během své návštěvy v Tatře Kopřivnice částečně omluvil za některé své výroky v aféře, která je spojena s financemi jeho rodinou a s podnikatelkou Libuší Barkovou. "Chci říct, že je řada momentů, kdy si uvědomuji, že jsem udělal chyby," řekl premiér během návštěvy v Tatře Kopřivnice. Připustil, že možná někoho urazil. Jakékoliv překročení zákona ale Gross znovu odmítl.

"Pokud jsem některými svými výroky někoho urazil, tak věřte, že jsem nechtěl a že se samozřejmě takovýmto lidem i omlouvám," uvedl Gross. "Chci k tomu říci ale také to, že jsem ani já, ani moje manželka žádný zákon neporušili," dodal. Úřadující předseda ČSSD a premiér také potvrdil, že jeho žena Šárka přeruší všechny podnikatelské vztahy a zbaví se i své firmy. "Pokud jde o mojí manželku, tak nebude přerušovat podnikání, ale celou firmu prodá a nebude se podnikatelské činnosti věnovat vůbec v době mého působení v tomto úřadu," řekl Gross.

Podle Grosse řada je ale také řada lidí, kteří o něm a jeho ženě psali domněnky, nikoli fakta. Od těch prý bude vyžadovat alespoň "normální solidní lidskou omluvu". "Například to, co předvedl pan poslanec Beneš při posledních interpelacích v Poslanecké sněmovně, tak to byla snůška lehce prokazatelných lží. Myslím si, že jako chlap by se měl omluvit," podotkl premiér.

Přítelkyně rodiny premiéra Stanislava Grosse Libuše Barková ve čtvrtek pro Radiožurnál řekla, že chtěla do svého projektu luxusního bytového komplexu na pražském Proseku zapojit rodinu Grossových i proto, aby si uvědomili úskalí podnikání v Česku. Potvrdila, že manželům Grossovým nabídla možnost společného podnikání v realitách. Podle Barkové by ale premiér stejně "neměl ani čas".

Milan Kopp, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme